De dienst toerisme verkocht ons voor 2,5 euro een 4,5 km lange wandelroute doorheen Tongeren. Deze brochure is anders dan de meeste stadswandel-brochures, hij is nl. relatief groot, bevat veel foto’s en voldoende informatie. Uw krijgt waar voor uw geld… Op stap dus doorheen Tongeren op een zonnige, hete augustusdag, bovendien begeleid door bronzen klinknagels in het wegdek én informatieborden !
Onze-Lieve-Vrouwe Basiliek
We starten de wandeling met een bezoek aan de basiliek. De gotische toren van deze basiliek torent uit over de stad. De bouw ervan duurde meer dan 300 jaar. De imposante toren, afgewerkt in 1541, verving uiteindelijk de Romaanse kerktoren.
Het kerkorgel dateert van 1750 maar wordt momenteel gerestaureerd. Om dit orgel, besteld bij de Luikse orgelbouwer Le Picard, in de toekomst te beschermen, zal de basiliek voorzien worden van vloerverwarming.
Het Mariabeeld, genaamd Onze-Lieve-Vrouw van Tongeren, en ontsnapte aan het stadsbrand van 1677 en kent nog steeds grote verering. Sinds 1980 wordt dit beeld meegedragen in de processie van de kroningsfeesten. Boven het beeld hangt een zilveren kroon die in 1770 gemaakt werd.
Romeinse archeologische site
Gelegen rechts van de basiliek. Bewaard gebleven omdat deze muurresten in de middeleeuwen gebruikt werden als fundering voor een -ondertussen afgebroken- kapel. Hier stond een grote Romeinse stadswoning met badgebouw, tijdstip : 2e-3e eeuw.
Agnetenklooster
Dit klooster bestond reeds in 1418. Na de Franse revolutie werd het verkocht en in het begin van de 19e eeuw werd de kerk afgebroken en werd het klooster als herenhuis ingericht. Het Agnetenklooster is het enige klooster dat nog overblijft van de tien vroegere bestaande kloostergebouwen.
Begijnhof
Eerst extra muros, maar na het bouwen van de stadsomwalling werd het begijnhof in 1257 binnen de stadsmuren gebracht. Wij, anno 2008 bemerkten dat er nog volop gerestaureerd wordt met als resultaat de foto hiernaast.
Iets verder staat een grote linde. Aanvankelijk was hier een grote boomgaard, en pas in het midden van de 17e eeuw werden hier huizen gebouwd. De huizen droegen de namen van de begijntjes die er woonden. Sedert 1998 behoort het begijnhof trouwens tot het UNESCO werelderfgoed.
We wandelen verder in het begijnhof. Op de foto zien we links de Begijnhofkerk. Deze kerk valt spijtig genoeg enkel te bezoeken tijdens tentoonstellingen of met groepsbezoeken o.l.v. een gids.
We genoten van een frisse drank (lees : Tongerlo triple) in herberg “de Pelgrim”. De naam van de herberg is gegeven door de vele pelgrims die hier halt hielden op weg naar hun tocht naar Santiago de Compostella.
huis De Craecker
Vrijstaand huis, gebouwd in 1619 en verbouwd in 1701. Niet echt zichtbaar, maar boven de deur bevindt zich een sluitsteen met het wapenschild van de familie Loverix de dato 1602.
Verderop komen we nog de vroegere Infirmerie (hedentendage een taverne) en de Sint-Ursulakapel tegen (momenteel wordt die gebruikt als polyvalente zaal voor concerten en tentoonstellingen).
Moerenpoort
Deze poort is de enige authentieke middeleeuwse stadspoort die er nog overblijft. De intentie is er om deze stadspoort te restaureren en om te vormen tot een tentoonstellingsruimte.
Stadswallen
Middeleeuwse stadsomwalling, voltooid in 1290. Deze stadswal omvatte 6 poorten en 13 torens waarvan zoals reeds gemeld, enkel de Moerenpoort nog overblijft.
Ambiorix
Via de Maastrichterstraat komen we opnieuw op de Grote Markt waar Ambiorix nog steeds pronkt. Ambiorix, koning der Eburonen is onze Galliër die Caesar de grootste nederlaag toebracht in zijn veroveringstochten.
Gevangenis
Niet te versmaden voor de vrij van zonden zijnde Belg. Deze gevangenis, de oudste van België, staat leeg sedert 2005. Gratis te bezoeken en met audio- en beeldfragmenten krijgt u hier een figuurlijk koude douche wat het gevangenisleven kan zijn.
Spreekruimte. Bezoek achter glas.
Foto vanop de trappen, zicht op de cellen. Niet enkel wat we zien imponeert ons, de cellen van amper twee op drie meter waar twee tot drie mensen verbleven lijken onvoorstelbaar klein voor vrije, onschuldige mensen… Opschriften, posters, geven een beeld van de pijn, verveling, onmacht van de gevangenen die hier verbleven.
Opgepast, deze gevangenis valt enkel tot eind 2008 gratis te bezichtigen.
Stadspark
Het stadspark ‘De Motten’ is een verademing na het bezoek aan de gevangenis. Van hieruit wandelden we terug naar het centrum van Tongeren.
De stadswandeling, Ambiorixroute genaamd, biedt nog veel meer informatie dan bovenstaande summiere opsomming en commentariering.