Mons

door guy
869 views

Mons, ofte Bergen, hoofdstad van de provincie Henegouwen. Culturele hoofdstad in 2015, dus zal en moet er wel wat te bezichtigen vallen. We boekten een weekendje om deze mooie – dat kan ik nu al zeggen – stad te bezoeken en ons Waals wat bij te schaven.  Allons-y !

Hotel

We overnachtten in het Dream hotel, 4-sterren hotel, en met magnifieke recensies op internet. Een oud klooster omgevormd tot hotel. De foto’s op de website ogen heel mooi, met glasramen in de kamer etc. Wij hadden echter een gewoon velux-raam. Waarschijnlijk een meerprijs nodig voor zo’n kamer. Spijtig genoeg liep ook ons 4-gangenmenu ’s avonds in het honderd, despijts de weeral goede commentaren. We kregen achteraf excuses wegens te druk, maar ja, weinig begrip hiervoor.

Stadhuis

Opgetrokken vanaf 1456. Door gebrek aan middelen werd het gepland gebouw nooit volledig afgewerkt. Groeide in de loop der jaren uit, Trouwzaal werd toegevoegd, kapel heropgebouwd. Let op het prachtige deurslot van de poort als je het poortgebouw binnenwandelt.

Tuin van de burgemeester

Hier staat een afbeelding van ‘Le Ropieur’, de kwajongen van Bergen. Speelt met het zater van de fontein en probeert voorbijgangers nat te maken.

St-Waldetrudis

Gebouwd midden 15e eeuw. Er bevinden zich 29 zijkapellen ! Eenmaal per jaar, tijdens de Doudou feesten, wordt het reliekschrijn van de heilige Waldetrudis op de vergulde koets (ong 4000 kg.) geplaatst en rondgevoerd.

Belfort

Unesco werelderfgoed. Enige barokke belfort in Belgie. Voltooid in 1672 en sindsdien meerdere restauraties. Terug open sedert 2015 na 31 jaar werk. Maak zeker een bezoek, lift naar boven, en met trap terug naar beneden.

De werking van de klok is indrukwekkend.Ook is er op elk verdiep uitleg te vinden over de restauratie van het belfort.

Oude Slachthuizen

Volledig gerenoveerde site in de visserswijk. In 2015, toen Mons culturele hoofdstad was, werden hier vele evenementen georganiseerd.

related articles

Plaats een commentaar

OVER DEZE WEBSITE

FOTOMATERIAAL

MOOISTE STEDEN

Powered by WordPress | Webhosting & WordPress Maintenance by Sitefly