Oktober 2007

Medio oktober, mooie weersvooruitzichten, een zondag, waar kan een Westvlaming zich eens naartoe begeven zonder al te veel inspanning ? We kozen voor Mechelen.

Guess what, Mechelen is een must see. Lees verder en u zult zien en begrijpen waarom.

Bekijk alle foto’s van Mechelen

Stadhuis van Mechelen

Het stadhuis bestaat uit drie delen : rechts, de gotische lakenhal uit de 14e eeuw; in het midden het (onafgewerkte) belfort, de bedoeling was een belfort zoals Brugge te bouwen, doch het kwam er gedurende 200 jaar niet en uiteindelijk werd er in de 16e een voorlopig dak op gelegd.

Links zien we het paleis van de Grote Raad, die hier nooit zetelde, en slechts afgewerkt werd in originele staat in het begin van de 20e eeuw.

Boven het balkon zien we het relief van keizer Karel, die regeerde toen er met de bouw werd gestart.

Op het binnenplein zijn drie bezienswaardigheden te ontdekken.  Het meest opvallend is het beeld ‘Moeder en Kind’ van de Mechelse beeldhouwer Ernest Wijnants (zie foto rechts).  Verder nog een beeldje van Margareta van York, en naast de poort een grafsteen, afkomstig uit de kloosterkerk van de Arme Claren.

Wegwijzer

Gesculpteerde eikenhouten wegwijzers, met typisch Mechelse figuren en bezienswaardigheden daterend van 1950.

Standbeeld Margareta van Oostenrijk

Ingehuldigd in 1849, toendertijd op het midden van de Grote Markt, en dienend als aanmoediging van het patriottisme, en verplicht door de Belgische regering. Detail : Mechelen was de enige stad die koos voor een heldin. Het beeld, door de maneblussers liefdevol ‘ons margriet’ genoemd, werd in 2005 naar de Schoenmarkt verplaats omwille van de aanleg van een ondergrondse parking.

Sint Romboutskathedraal

Brabantse hooggotiek, 300 jaar aan gewerkt. De toren is bijna 100m. hoog, i.p.v. de geplande 167m. Het interieur bevat een schat aan kunstwerken, rechts ziet u een detail van de preekstoel met een expressief dierenfiguur.

Verlichte geest ?

Mechels Begijnhof

De Hoviusstraat, eindigend op een muur van het brouwerijmuseum, Gouden Carolus.

Links, nr. 23 heeft een heel mooie gerestaureerde gevel (Convent van de Thien Gheboden).

Begijnhofkerk

Gevel met beeld van God de Vader van Lucas Fayd’herbe. Dit stuk is reeds gerenoveerd, maar er is nog veel restauratiewerk aan.

De Begijnhofkerk werd gebouwd tussen 1629 en 1647. Binnenin werd het ivoren kruisbeeld vervangen door een kopie.

Begijnhof

Wandel door de vele kleine straatjes. Er wordt volop gerenoveerd, en de buurt straalt een zekere charme en rustige, aangename levensfeer uit.

Sint-Katelijnekerk

Oudste kerk van Mechelen, hooggotisch, daterend uit de 14e eeuw.

Binnen een sober interieur.

.

Het houten tongewelf is een blik naar boven meer dan waard.

Refuge abdij van Sint Truiden

Vandaag de dag maakt dit gebouw deel uit van het aartsbisschoppelijk paleis, waarmee het via een overdekte brug verbonden is.

In de klokkentoren zijn spreeuwenpotten ingewerkt. Hierin konden de spreeuwen hun nesten bouwen. Reden : tot in de 19e eeuw was de spreeuw een delicatesse en was ze geliefd als huisdier.

.

Sint-Janskerk

De Sint-Jansparochie was de rijkste parochie van Mechelen, met als parochianen een groot deel van de Grote Raad. Bewijzen de vele kunstschatten.

.

Drieluik, aanbidding van de wijzen, door P.P. Rubens.

Het merkwaardige aan dit drieluik is dat de zijpanelen op geregelde tijdstippen gedraaid worden door een ingebouwd mechanisme en dus andere schilderijen tonen.

.

In de kerk bevinden zich ook de ‘kerkmeesterbanken’ in verfijn houtsnijwerk rond de voorste pilaren.  Hier mochten de rijke sponsors van de parochie plaatsnemen.

.

Hof van Busleyden

16e eeuwse woning van Hieronymus van Busleyden, lid van de Grote Raad en leraar van keizer Karel, bekend als stichter van het Drietalencollege in Leuven. Momenteel ingericht als museum.

.

Paleis Margareta van Oostenrijk

Gebouwd in opdracht van Margareta van Oostenrijk. Het eerste West-Europese renaissancegebouw.

Op de topgevel is het wapenschild van Margareta, het keizerlijke wapenschild van Karel en een beeld van vrouwe Justitia te zien.

.

Na de dood van Margareta stond het gebouw een tijd leeg.

Vervolgens woonde de aartsbisschop van Mechelen hier, later zetelde de Grote Raad hier, tot aan de afschaffing ervan in 1795.

Sindsdien is hier de rechtbank van eerste aanleg gevestigd.

.

Grootbrug

Links een zicht op de Dijle vanop de Grootbrug, rechts zien we de Grootbrug.

De Grootbrug is de oudste brug van Mechelen. Reeds gebouwd in de 13e eeuw.

.

Vismarkt

Vismarkt sedert 1531. Ook nu nog zijn er viswinkels, maar vooral restaurants en leuke terrassen.

.

Brusselpoort

Deze poort is de enige stadspoort die vandaag nog overblijft van de omwalling van 1300.

Voor de poort lag nog een brug over de gracht, en daar stond een voorpoort. Wie de stad wilde binnenkomen, moest poortgeld betalen.

Hedentendage bevindt zich in het gebouw het museum Brusselpoort, archeologisch museum.

.

Hier eindigt onze ‘te korte’ trip naar Mechelen. Omwille van dit korte bezoek dienden we keuzes te maken, lees bezienswaardigheden schrappen. We komen zeker nog eens terug om Mechelen nog eens rustig binnenste buiten te bezoeken.

In de dienst toerisme, gelegen aan de Grote Markt, kan u voor € 4,5 een boekje ‘Wegwijs in Mechelen’ aanschaffen. Dit bevat een aantal wandelingen met beschrijving van alle bezienswaardigheden.