Antwerpse Kempen

door guy
957 views

3 dagen, 2 nachten verbleven in Brasschaat om de Antwerpse Kempen, met inbegrip van de Kalmthoutse heide, te ontdekken. Drie dagen fietsen en wandelen.

Dag 1

Fietstocht 50 km

Deze fietstocht langs knooppunten wordt aangeboden door Toerisme Provincie Antwerpen. Ze start met een aantal kilometers doorheen riante villawijken. 

We rijden door militair gebied en passeren de verkeerstoren van het militair vliegveld.  Wat verder fietsen we vlak naast het Klein Schietveld, een 900 ha groot natuurgebied, eigendom van Defensie. Dit voorjaar (2021) brandde hier een aantal ha af wegens schietoefeningen.

Links de Bakkersmolen in Essen, jongste molen van het land, daterend van 1982.  Wat verderop passeren we langs het redemptoristencollege van Essen met op de spits een Heilig Hartbeeld van 4,5 m. hoog, zie foto rechts.

Het laatste gedeelte rijden we door de Kalmthoutse Heide, links ongeschonden natuur, rechts recupererend na brand.

DAG 2

Heideroute - 60 km

De Heideroute blijkt de allereerste bewegwijzerde fietsroute in de Kempen te zijn, daterend van 1975.

Deze route starten wij waar we gisteren als laatst doorreden, nl. de Kalmthoutse Heide.

Eerste halte aan de uitkijktoren.

Het Karrenmuseum bevat de grootste collectie karren en koetsen van België en Nederland. We bezochten dit niet.

Even verderop rijden we voorbij Robotland, waar kinderen zich o.a. kunnen uitleven op een grijpkraan, een robotarm, en vele andere technologische zaken. Spijtig genoeg geen foto genomen, maar zag er heel apart en interessant uit.

Toen we voor het keuzebordje – verkorte Heideroute- stonden, beslisten we (vrij vlug) om de verkorte route te volgen, 47 km ipv 60 km. Reden : dreigende donkere onweerswolken pakten zich samen en kwamen zienderogen dichterbij.  Goeie beslissing, twee minuten voor aankomst aan de wagen brak er een serieus onweer los. Tot daar de Heideroute dus.

Park van Brasschaat

Het klaarde nogal vlug op en dus konden we ons nog een wandeling veroorloven in het park van Brasschaat. Park is misschien niet de juiste naam hier, de oppervlakte van het park beslaat maar liefst 169 ha.

DAG 3

Natuurgebied Kooldries Hoofsweer

Na uitchecken hotel en checken weerbericht, en dat laatste zag er allesbehalve denderend uit, startten we met een wandeling van een 7 km. Indien de weergoden ons daarna gunstig waren, konden we er alsnog een fietstocht aan breien.

Content van onze eerste uitstap na lange tijd. We komen hier zeker nog eens terug.

En o ja, de foto’s vertonen hier en daar ongewenste effecten. Blijkbaar had ik op mijne foto-app ongewild iets ingeschakeld.  Volgende keer neem ik mijn Canon weer mee, beloofd.

related articles

Plaats een commentaar

OVER DEZE WEBSITE

FOTOMATERIAAL

MOOISTE STEDEN

Powered by WordPress | Webhosting & WordPress Maintenance by Sitefly