Luik

door guy
794 views

Luik, niet direct een uitgesproken citytrip-topper.  Meer nog, misschien leeft bij ons, Vlamingen, zelfs een negatief beeld van deze stad.  Niets is echter minder waar.  Luik is een levendige, gastvrije, vriendelijke universiteitstad die een bezoek meer dan gerechtvaardigd is.

La Batte

Links een beeld van de markt ‘s morgens, rechts een beeld ‘s avonds als alles opgeruimd is.

Langs de linkeroever, uitgestrekt over zo’n 2 km, is er hier elke zondagmorgen een markt. ‘Batte’ is de naam voor dijk of kaai. Deze markt loopt van 9 tot 14 , en trekt enorm veel volk, mede door de verscheidenheid ervan.

Prinsbisschoppelijk paleis

Eén van de grootste gotische burgerlijke gebouwen in de wereld. Momenteel doet het dienst als justitiepaleis en zetel van de provinciale overheid.

Gebouwd omstreeks het jaar 1000. Het paleis bestaat uit verschillende binnenpleinen. De gewone bezoeker kan enkel de eerste binnenplaats bezichtigen. Dit eerste binnenplein wordt omringd door galerijen met verhoogde bogen en 60 zware, sierlijke zuilen.

Bueren trappen

Zo’n 373 treden, of omgerekend 20 verdiepingen hoog, we trotseerden ze en keken neer op Luik al zwetend en puffend… Deze trappen werden in de 19e eeuw aangelegd om een verbinding te vormen tussen de voet en de top van de helling.

Saint-Gerard kerk

Voormalige kerk van de ongeschoeide Karmelieten. Het portaal werd gerestaureerd rond 1838 met lijstwerk en versierd met hoorns des overvloeds.

Sint Bartholomeus kerk

Ingang (!) 2 euro per persoon. Romaanse kerk met twee torens. Is bijna volledig gerestaureerd. De grootste bezienswaardigheid in de kerk is de doopvont.

Eén van de wereldmeesterwerken van Romaanse beeldhouwkunst, wordt beschouwd als één van de zeven wonderen van België ! Vervaardigd door Renier van Hoei uit geel koper. Een buitengewone volmaaktheid voor die tijd (1107-1118) die herinnert aan de klassieke Oudheid.

Grand Curtius

Curtius Museum. Een hoog, weelderig patriciërshuis in renaissancestijl, gebouwd in het begin van de 17e eeuw.

Momenteel een museumcomplex over de kunst en geschiedenis van Luik. We bezochten dit niet, maar op het eerste verdiep bevinden zich een aantal prachtige kunstwerken, waaronder het ivoren evangelieboek van Notger, de Maagd van Dom Rupert en het Mysterie van Apollo.

Het Perron

Dit monument staat op de Grote Markt. Gebouwd op een fontein. De drie Gratiën bovenop de zuil dragen een denneappel en een kruis. In 1447 liet Karel de Stoute het Perron overbrengen naar Brugge, omwille van een opstand. In 1478 werd het teruggegeven aan Luik.

Citadel

Nogmaals de helling op naar de Citadel. Van hieruit is het uitzicht heel mooi. We zien mooi hoe de Maas dwars door Luik stroomt. Via een groen wandelpad dalen we daarna kriskras terug naar beneden.

Rue Pierreuse

Eén van de oudste toegangswegen van Luik, die de stad met Tongeren verbond. Deze straat omvatte verschillende ‘valse poorten’ waardoor eventuele vijandelijke invallen konden worden tegengehouden. Verdwalen in doodlopende straten is hier dus heel goed mogelijk… Deze wijk bekoorde ons het meest.

related articles

Plaats een commentaar

OVER DEZE WEBSITE

FOTOMATERIAAL

MOOISTE STEDEN

Powered by WordPress | Webhosting & WordPress Maintenance by Sitefly