Maart 2010

Weekendje Praag… Vanuit Charleroi vertrokken met Wizzair. Hotel Ibis Old Town geboekt via Neckermann. Vlekkeloze vlucht en het Ibis hotel was zoals we van Ibis hotels gewend zijn, eenvoudig maar goed, comfortabele kamers, mooie badkamer en een lekker ontbijt…prima voor een 3-tal nachten.

Bekijk alle foto’s van Praag

Bruggetoren

Na aankomst, vrijdagavond omstreeks 19h00, nog eens tot aan de Karelsbrug gewandeld om daarna ergens een dagschotel te gaan eten.

In Praag zijn goede dagschotels verkrijgbaar tussen 8 en 10 euro, hiervoor krijg je een voorgerecht – meestal soep – een hoofdgerecht en een nagerecht. Varkensvlees en dumplings (noedels van meel, brood, aardappels of griesmeel) zijn standaard.

Gemeentehuis – Obecni Dum

Prachtig voorbeeld van jugendstillarchitectuur. Het gebouw is zowel binnen als buiten prachtig versierd. Hedentendage kunt u hier concerten bijwonen, een ontbijt nemen of het restaurant bezoeken.  Wij nuttigden hier een hot chocolate en/of een koffie.  De grandeur van dit gebouw straalt zelfs in het café uit.

Karelsbrug

Zaterdagmorgen, weersvoorspelling lichte sneeuwval. Naar het schijnt is Praag op zijn mooist in de sneeuw. Het mag gezegd worden, vandaag was Praag extreem mooi…

Aanvankelijk was de brug slechts versierd met een eenvoudig kruis. Momenteel staan er dertig beelden, geplaatst over een periode van 250 jaar.

Links een detailfoto van een ‘rokend’ beeld.

Blik vanop de brug richting Mala Strana.

Tussen de brugtoren zien we reeds de St. Nicolaaskerk, alhoewel de sneeuwval ons – en onze camera – parten begint te spelen.

Sint-Nicolaaskerk

Deze barokke kerk is recentelijk gerestaureerd en heeft een heel mooi interieur. Om binnen te geraken dient u 70 Kronen neer te tellen, bijna 3 euro dus.

Links het hoogaltaar, rechts een foto van de fresco in de hoofdbeuk, ook de koepel bevat een mooie fresco.

Links de preekstoel, daterend uit 1765 en rechts zienwe het barokke orgel, met daarboven nog een fresco van St-Cecilia, beschermheilige van de muziek.

We wandelen nu verder bergop richting Praagse burcht.

Praagse Burcht

Geschiedenis van Praag begon in de 9e eeuw. Door de strategische hoge ligging werd de burcht al snel het machtscentrum.

Sinds 1918 is de Praagse Burcht de zetel van de Tsjechische president.

Sint Vituskathedraal

Het herkenningspunt van Praag. Het roosvenster boven de ingang toont het scheppingsverhaal.

Hou er rekening dat er hier lange rijen kunnen staan aan te schuiven om binnen te gaan.

Er zijn prachtige glas-in-loodramen te bekijken.  Rechts een detailfoto van het massief zilver praalgraf van St. Johannes Nepomuk.

Gouden Straatje

In dit straatje woonden vroeger de de kannoniers en de wachters van de Burcht. Ook trachtten alchemisten hier het geheim van het eeuwige leven te ontdekken. Franz Kafka woonde en werkte een tijdje op nr. 22 (tweede huisje van links op de foto).

Loreto

Sinds de bouw ervan in 1626, is dit steeds een soort bedevaartsoord geweest.

(noot: Loreto in Italie, de Marche, is eveneens een bedevaartsoord. Of er een relatie is tussen deze twee, weet ik niet…)

Loreto – Santa Casa

Strikt verbod om in Loretoheiligdom foto’s te maken, doch deze heb ik toch stiekem met de gsm genomen…

Bezoek hier zeker ook de schatkamer, veel diamanten wachten op u.

Joods Kerkhof

Door ruimtegebrek liggen de Joodse doden hier tot twaalf verdiepingen hoog boven elkaar begraven. De grafstenen werden versierd met tekens die duidden op de achtergrond, de naam of het beroep van de overledene.

Kruittoren

De volgende dag, zondag, was er een staalblauwe hemel. We startten onze wandeling aan de Kruittoren. Eerste functie was een imposante stadspoort, maar kreeg zijn naam toen hij werd gebruikt als opslagplaats voor buskruit.

Tynkerk

Ook deze torens van de kerk zijn een herkenningsteken voor de stad.

Stadhuis – klok

Astronomische klok. Ieder uur verschijnen de twaalf apostelen (boven de klok). Dit trekt veel volk, maar is eigenlijk niet veel zaaks… De klok is veel gesofisticeerder. Verschillende tijdsaanduidingen en ook vermeende rotatie van de zon en maan om de aarde. De kleine wijzer geeft bovendien drie tijden tegelijk aan (Arabisch, Mesopotamisch en 24u telling in Romeinse cijfers).

Plein Oude Stad

Rondom dit plein staan prachtige gebouwen die de kleurrijke geschiedenis van Praag prachtig weerspiegelen.

Eten

Dagschotels kan men verkrijgen vanaf 8 euro. Probeer ze uit, de meesten bieden typische gerechten aan en geven u drie gangen voor een luttele prijs. Hier aten we in een middeleeuwse omgeving, zelfs de obers hadden hun 14e eeuws plunje aan.

Tram

Praag is groot, maar als men zich beperkt tot het historische centrum, kan alles perfekt zonder openbaar vervoer afgelegd worden. Metro en tram kunnen u echter wel vlot van a naar b helpen.

Drinken

Tsjechisch bier is lekker en goedkoop. Meestal dient men 40 cl of halve liters op. Als uw pint leeg is, komt men luttele seconden later vragen of u nog iets wilt.. Een halve liter kost ongeveer anderhalve euro.

In deze Irish pub was het ‘happy hour’ van 16h tot 20h.