Leuven

door guy
388 views

Weekendje Leuven, 2 overnachtingen. Aankomst op vrijdag 23 maart 2023 omstreeks 11u. Vandaag staat er een uitgebreide stadswandeling gepland.

Wandeling start aan het station. Laatste keer in Leuven moet dateren van zo’n 30 jaar geleden. Wat een metamorfose aan het stationsplein ondertussen…

Via Diestsestraat wandelen we naar het Klein Begijnhof.  

We komen de eerste maal de Dijle tegen, tijdens de wandeling zullen we die nog meermaals terugzien.

Klein Begijnhof

Klein Begijnhof is inderdaad klein. Geen nood, straks gaan we nog naar het Groot Begijnhof. De woningen dateren hoofdzakelijk uit de 17e en 18e eeuw en zijn hedentendage overwegend bewoond door studenten.

Sint-Geertruikerk

Naast de kerk een rustig binnenhof.

Sint-Antoniuskapel

In deze kapel bevindt zich de crypte van Pater Damiaan.  In de crypte kan je ‘De Weg van Damiaan’ volgen. Beschrijft aan de hand van grote foto’s de levensweg van Pater Damiaan.

Groot Begijnhof

Mooi begijnhof, ze woonden hier prachtig.  De Dijle passeert hier trouwens ook weer.  We wilden de begijnhofkerk bezichtigen, maar die is slechts open van april tot oktober, en dan nog maar een paar dagen. Het grootste gedeelte van het begijnhof werd gekocht en gerenoveerd door de universiteit  en dus wonen hier overwegend studenten en medewerkers van KUL.

Grote Markt

Het stadhuis , daterend van midden 15e eeuw, is zeker het mooiste gebouw van Leuven.  Een deftige plensbui bood zich aan, we konden genieten van een drankje op verwarmd terras met zicht op het stadhuis.  En na een klein halfuurtje klaarde het op en kon er een ‘zonnige’ foto genomen worden.

Universiteitsbibliotheek

Nee, we zijn niet op ’t terras blijven zitten tot ’s avonds laat.

Na inchecken in hotel, zijn we opnieuw de stad ingetrokken om iets te gaan eten. Op de terugweg een kleine omweg gemaakt om nog een foto te kunnen nemen van bib van de univ.  Kan bezocht worden, maar niet op dit uur.

Dag 2 - Wandelzoektocht

Op zaterdag, de tweede dag, hadden we een foto-wandelzoektocht voor de boeg.  Heel mooie uitgestippelde wandeling. De zoektocht start aan de kerk van Lubbeek en loopt cirkelvormig via Holsbeek.

Op een bepaald punt wel heel slijkig, we hadden gewone wandelschoenen aan..

Enkele foto’s hebben we niet gevonden, zoals de rechtse detailfoto hierboven.

Dag 3 - Afrika museum Tervuren

Reeds zeven dagen op voorhand werd voorspeld dat op zondag een regenzone zou voorbijtrekken. Het was inderdaad zo. Plan B : Leuven verlaten en indoor activiteit. Het werd het Afrika museum in Tervuren.  Een aanrader, en bij droog weer kunnen er hier in het park eveneens nog mooie wandelingen gemaakt worden.

related articles

Plaats een commentaar

OVER DEZE WEBSITE

FOTOMATERIAAL

MOOISTE STEDEN

Powered by WordPress | Webhosting & WordPress Maintenance by Sitefly