Parijs

door guy
1,3K views

Aankomst op vrijdagmiddag, klaar voor een slopende wandel-driedaagse door Parijs. We logeerden in het Novotel Vaugirard hotel, in het zuiden van Parijs gelegen.

Parijs is immens groot, en heeft enorm veel bezienswaardigheden.  Hou er tevens rekening mee dat alles te voet afleggen geen haalbare kaart is. Wij namen in die drie dagen 11 maal de metro, gecombineerd met vele kilometers wandelen…

Jardin du Luxembourg

Met deze eerste ‘korte’ wandeling – althans op ons plan – wisten we direct waar we stonden. Parijs is groot, immens groot. Alles te voet afleggen zou dus een utopie zijn. Bij aankomst in de Jardin du Luxembourg waren we blij dat we onze picknick bij hadden…

Gelegen ten zuiden van Quartier Latin, zo’n 24 ha groot.  Door zijn omvang biedt het een oase van rust aan studenten, joggers en toeristen.  Eén van de bezienswaardighen is deze achthoekige vijver.  Veel Parijzenaars komen hier tennissen, jeu-de-boulen, schaakspelen of gewoon genieten van de zon.

Palais du Luxembourg

Momenteel zetel van de Franse Eerste Kamer, gelegen aan de noordelijke rand van het park. Het paleis werd in de 17e eeuw gebouwd in opdracht van Maria de Medici, na de moord op haar man Hendrik IV.

Voor de Italofielen : dit paleis en de tuinen werden opgetrokken in de stijl van het Palazzo Pitti in Firenze.

Fontaine de Medici

Barokke fontein aan het begin van het park Jardin du Luxembourg. Tevens een herinnering aan Maria de Medici.

Verder in deze tuinen kan je , na lang zoeken (wij hadden het er niet voor over), nog het ‘Statue de la Liberté’ terugvinden, beter bekend als het Vrijheidsbeeld in New York (was cadeau van Frankrijk).

Place du Tertre

Meest bekende plein van Montmartre. Gericht op massatoerisme. voorzien van al dan niet opdringerige portretartiesten die proberen hun portretten of karikaturen aan de man te brengen.

Sacré-Coeur

Mooi en overweldigend. De mooie witte kleur is te danken aan de kalkachtige stenen waarmee de basiliek opgebouwd is. Door de regen laten deze stenen een witte substantie los, waardoor de basiliek alleen maar witter wordt.

Wijngaard

Vanwege de steile ligging, bleek dit ideaal om wijn te telen. Zo vindt men dus nog altijd enkele wijngaarden terug in Parijs !

Moulin Rouge

Net iets te duur voor onze portemonnee, maar een foto van buitenaf kost niks. Verdere uitleg over de Moulin Rouge hoeft niet veronderstel ik, wie kent dit niet ? Huidige prijzen : € 180 voor optreden en eten, halve fles champagne inbegrepen.

Hotel Les Invalides

De geschiedenis hiervan gaat terug tot Lodewijk XIV. Deed toendertijd dienst als hospitaal voor de oorlogsgewonden en huisvest nu een militair museum. Het is een indrukwekkend gebouw met een gevel van 195 m.

Links ziet u de Eglise du Dôme, waar de graftombe van Napoleon zich bevindt. We bezochten dit niet, 8 euro ingangsprijs om een graftombe te zien, vonden we er net over. Toch dankt de huidige naam en faam van dit monument aan de rustplaats van voormelde.

De centrale binnenplaats van Hotel des Invalides, de Cour d’honeur, heeft een mooie architectuur en is rondom rond aangekleed met oude kanonnen.

Het legermuseum is uitgerust met wapens, uniformen en documenten daterend uit de Revolutie en de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Pont Alexandre III

Brug in art nouveau stijl, aan de overkant bevindt zich het Grand Palais. De brug is gebouwd in dezelfde stijl. De constructie, bestaande uit een zes meter hoge stalen boog over de Seine, is een wonder van 19e-eeuwse bouwkunst. Verbinding tussen Invalides en Grand Palais.

We wandelen vanaf hier verder langs de Seine tot aan de Pont Neuf.

Pont Neuf

Deze brug geldt als de oudste brug in Parijs, niettegenstaande zijn naam. Het was de eerste brug waar geen huizen meer op gebouwd werden. Langzamerhand kwamen er kleine handelaren en werd het ook een geliefde plek voor kunstenaars. De handelaars stalden hun waar uit in de nissen waar wij nu plaats namen om een foto te nemen.

Sainte-Chapelle

Gelegen op het Ile-de-la-Cité. Hoogtepunt van gotische architectuur. Men gaat binnen langs de goed bewaakte ingang van het Palais de la Justice. Pas daarna ziet men de Sainte-Chapelle. Ze werd gebouwd tussen 1242 en 1248 in opdracht van Lodewijk IX en moest dienen als bewaarplaats voor aangekochte relikwiën.

De benedenkapel, de chapelle basse, was in vroeger dagen de plek voor het gewone volk. Deze kapel, met laag plafond en veel grafstenen, dient vooral als fundering voor het ware hoogtepunt van de Sainte-Chapelle : de bovenkapel of chapelle haute.

Langs een kleine wenteltrap kan men omhoog en zo arriveert men in de bovenkapel.

Aangekomen in de bovenkapel, stelt men vast dat er veel meer lichtinval is dan beneden. De bovenkapel telt vijftien prachtige glas-in-loodramen en zijn 15m. hoog. De meeste vensters dateren nog uit de 15e eeuw.

De bovenkapel was vroeger enkele toegankelijk voor leden van het koningshuis.  Het houtsnijwerk is prachtig.

Hou er rekening dat het hier erg druk is, zelfs in de wintermaanden…

related articles

Plaats een commentaar

OVER DEZE WEBSITE

FOTOMATERIAAL

MOOISTE STEDEN

Powered by WordPress | Webhosting & WordPress Maintenance by Sitefly