2-4 maart 2007

Aankomst op vrijdagmiddag, klaar voor een slopende wandel-driedaagse door Parijs. We logeerden in het Novotel Vaugirard hotel, in het zuiden van Parijs gelegen.

Parijs is immens groot, en heeft enorm veel bezienswaardigheden.  Hou er tevens rekening mee dat alles te voet afleggen geen haalbare kaart is. Wij namen in die drie dagen 11 maal de metro, gecombineerd met vele kilometers wandelen…

Bekijk alle foto’s van Parijs

Jardin du Luxembourg

Met deze eerste ‘korte’ wandeling – althans op ons plan – wisten we direct waar we stonden. Parijs is groot, immens groot. Alles te voet afleggen zou dus een utopie zijn. Bij aankomst in de Jardin du Luxembourg waren we blij dat we onze picknick bij hadden…

Gelegen ten zuiden van Quartier Latin, zo’n 24 ha groot.  Door zijn omvang biedt het een oase van rust aan studenten, joggers en toeristen.  Eén van de bezienswaardighen is deze achthoekige vijver.  Veel Parijzenaars komen hier tennissen, jeu-de-boulen, schaakspelen of gewoon genieten van de zon.

Palais du Luxembourg

Momenteel zetel van de Franse Eerste Kamer, gelegen aan de noordelijke rand van het park. Het paleis werd in de 17e eeuw gebouwd in opdracht van Maria de Medici, na de moord op haar man Hendrik IV.

voor de Italofielen : dit paleis en de tuinen werden opgetrokken in de stijl van het Palazzo Pitti in Firenze.

Fontaine de Medici

Barokke fontein aan het begin van het park Jardin du Luxembourg. Tevens een herinnering aan Maria de Medici.

Verder in deze tuinen kan je , na lang zoeken (wij hadden het er niet voor over), nog het ‘Statue de la Liberté’ terugvinden, beter bekend als het Vrijheidsbeeld in New York (was cadeau van Frankrijk).

Place du Tertre

Meest bekende plein van Montmartre. Gericht op massatoerisme. voorzien van al dan niet opdringerige portretartiesten die proberen hun portretten of karikaturen aan de man te brengen.

Sacré-Coeur

Mooi en overweldigend. De mooie witte kleur is te danken aan de kalkachtige stenen waarmee de basiliek opgebouwd is. Door de regen laten deze stenen een witte substantie los, waardoor de basiliek alleen maar witter wordt.

Wijngaard

Vanwege de steile ligging, bleek dit ideaal om wijn te telen. Zo vindt men dus nog altijd enkele wijngaarden terug in Parijs !

Moulin Rouge

Net iets te duur voor onze portemonnee, maar een foto van buitenaf kost niks. Verdere uitleg over de Moulin Rouge hoeft niet veronderstel ik, wie kent dit niet ? Huidige prijzen : € 180 voor optreden en eten, halve fles champagne inbegrepen.

Hotel Les Invalides

De geschiedenis hiervan gaat terug tot Lodewijk XIV. Deed toendertijd dienst als hospitaal voor de oorlogsgewonden en huisvest nu een militair museum. Het is een indrukwekkend gebouw met een gevel van 195 m.

Links ziet u de Eglise du Dôme, waar de graftombe van Napoleon zich bevindt. We bezochten dit niet, 8 euro ingangsprijs om een graftombe te zien, vonden we er net over. Toch dankt de huidige naam en faam van dit monument aan de rustplaats van voormelde.

De centrale binnenplaats van Hotel des Invalides, de Cour d’honeur, heeft een mooie architectuur en is rondom rond aangekleed met oude kanonnen.

Het legermuseum is uitgerust met wapens, uniformen en documenten daterend uit de Revolutie en de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Pont Alexandre III

Brug in art nouveau stijl, aan de overkant bevindt zich het Grand Palais. De brug is gebouwd in dezelfde stijl. De constructie, bestaande uit een zes meter hoge stalen boog over de Seine, is een wonder van 19e-eeuwse bouwkunst. Verbinding tussen Invalides en Grand Palais.

We wandelen vanaf hier verder langs de Seine tot aan de Pont Neuf.

Pont Neuf

Deze brug geldt als de oudste brug in Parijs, niettegenstaande zijn naam. Het was de eerste brug waar geen huizen meer op gebouwd werden. Langzamerhand kwamen er kleine handelaren en werd het ook een geliefde plek voor kunstenaars. De handelaars stalden hun waar uit in de nissen waar wij nu plaats namen om een foto te nemen.

Sainte-Chapelle

Gelegen op het Ile-de-la-Cité. Hoogtepunt van gotische architectuur. Men gaat binnen langs de goed bewaakte ingang van het Palais de la Justice. Pas daarna ziet men de Sainte-Chapelle. Ze werd gebouwd tussen 1242 en 1248 in opdracht van Lodewijk IX en moest dienen als bewaarplaats voor aangekochte relikwiën.

De benedenkapel, de chapelle basse, was in vroeger dagen de plek voor het gewone volk. Deze kapel, met laag plafond en veel grafstenen, dient vooral als fundering voor het ware hoogtepunt van de Sainte-Chapelle : de bovenkapel of chapelle haute.

Langs een kleine wenteltrap kan men omhoog en zo arriveert men in de bovenkapel.

Aangekomen in de bovenkapel, stelt men vast dat er veel meer lichtinval is dan beneden. De bovenkapel telt vijftien prachtige glas-in-loodramen en zijn 15m. hoog. De meeste vensters dateren nog uit de 15e eeuw.

De bovenkapel was vroeger enkele toegankelijk voor leden van het koningshuis.  Het houtsnijwerk is prachtig.

Hou er rekening dat het hier erg druk is, zelfs in de wintermaanden…

Metro

Typische Parijse metro-ingang. Koop bij voorkeur een ‘carnet de dix’. Hiermee komt u uit op een ticketprijs van iets meer dan een euro, terwijl één ticket apart 1,4 euro kost. Wenst u heel veel gebruik te maken van de metro, koop dan een abonnement (dag- of weekkaart).

Conciergerie

In dit gotische paleis brachten gevangenen hun laatste dagen door in afwachting van de guillotine. Het gebouw deed vijf eeuwen dienst als gevangenis en dit tot in 1914. Daarvoor maakte het deel uit van een koninklijk complex, waartoe ook de Sainte-Chapelle en het Palais de Justice behoorden.

Notre Dame

Deze kathedraal, zo’n 850 jaar oud, is even bekend als de Eiffeltoren. Het is een kerk met een donker interieur. Een heel mooi zicht van de Notre Dame krijgt u vanop de andere kant van de Seine. De foto rechts is genomen vanop de Pont de la Tournelle.

De symmetrische voorgevel staat vol met beeldhouwwerken.  Rechts op de foto ziet u een deel van de 28 grote beelden die bijbelse karakters voorstellen.  Galerij van de Koningen genoemd door de revolutionairen. Ze verwarden de beelden met Franse koningen en onthoofden ze.  Wat u ziet zijn dus replica’s.

Franse ijskreem

Ijskreem in Frankrijk geniet niet dezelfde faam als de Italiaanse gelato.

Berthillon is hier echter een uitzondering op. Hier worden de meest overheerlijke en verrukkelijke sorbets van Parijs geserveerd.

Saint Etienne du Mont

Staat wat verdoken naast het Pantheon. Werd tussen 1492 en 1626 gebouwd in zowel gotische als renaissancestijl. De kerk kent enkele hoogtepunten : de graven van Pascal en Racine, de reliekschrijn van Sainte-Genevieve maar bovenal een prachtig koorhek, het enige dat nog in Parijs te zien is.

Pantheon

Dit mausoleum bevat de graven van gerenommeerde staatsburgers, waaronder de schrijvers Victor Hugo, Emile Zola en Voltaire, de wetenschappers Pierre en Marie Curie, de braille-uitvinder Louis Braille. Hier begraven worden is een van de grootste eerbetuigingen in Frankrijk.

Musée National du Moyen Age

Gevestigd in een gotisch herenhuis in het Quartier Latin. Hier bevinden zich wandkleden, halssieraden en godsdienstige parafernalia.

Schitterende gotische binnenplaats met waterspuwers en en torentjes, gebouwd aan het eind van de 15e eeuw voor een rijke orde van monniken uit Cluny (Bourgondie).

Louvre

We wisten het niet en laten het u graag weten : elke eerste zondag van de maand kan u het Louvre gratis bezoeken. Een meevaller dus.

Het Louvre is een van de grootste en bekendste musea in de wereld. Maak een keuze, want u kan niet alles bezichtigen !

Zoals de meesten, startten we met de Mona Lisa van Da Vinci. Slechts 77cm hoog en 53cm breed. Daarna naar de Venus van Milo, marmeren beeld van Aphrodite, godin van de liefde.

Verder bekeken we nog de Romeinse kunst, een paar Franse en Italiaanse schilderijen, en ook nog de Egyptische collectie.

Arc du Carrousel

Van het Louvre is deze boog de eerste van de Grote As van Parijs, een denkbeeldige rechte lijn die het Louvre via de Arc de Triomphe met de Grande Arche verbindt.

Van hieruit wandelen we verder naar Place Vendome.

Place Vendome

Centrum van het luxe Parijs. Hier vindt u de dure kleermerken en de grote juweliersmerken. Hier geen koopjes te doen dus. Doch het plein zelf is de moeite om te bezichtigen. Het werd aangelegd ter ere van Lodewijk XIV. In 1806 plaatste Napoleon er een zuil ter ere van de overwinningen van zijn leger. Op de zuil zelf een beeld van Napoleon (nu replica).

Opera Garnier

Gebouwd in opdracht van Napoleon. Mengelmoes van stijlen en materialen. De buitenkant van de opera toont een beeld van Apollo op de koepel.

Van hieruit verder, eerst te voet, maar te ver en te moe, en dus de metro genomen, naar de Marais.

Centre Pompidou

Hier bevindt zich het Musee National d’Art Moderne. Werd in Beaubourg geplant om komaf te maken met de hoge misdaadcijfers en talrijke bordelen. Het is één van de grootste toeristentrekkers van de stad. De piazza ervoor is meestal gevuld met straatartiesten en straatkunstenaars.

Om onze trip af te ronden, bezochten we nog de Marais. Met zijn charmante straatjes bevat deze wijk een aantal kenmerken. Er zijn veel leuke restaurants en cafés, er is de homogemeenschap met de nodige gaybars, u kan er niet naast kijken… Wat verder treft men dan de joodse gemeenschap aan in de Rue des Rosiers. Voor het betere kosjere eten is dit een prima straat. Slenter hier op uw gemak doorheen tot aan de Place des Vosges.

Velen vinden dit een der mooiste pleinen van Parijs. Misschien net daarom waren wij wat ontgoocheld over dit plein.

Vanuit de Marais namen de de metro naar ons hotel, pakten onze valies en reden terug naar huis. Parijs is een topper onder de grootsteden.