Brussel

door guy
874 views

Niettegenstaande ikzelf iedere dag naar Brussel pendel, liet ik me toch overhalen om een weekendje te Brussel door te brengen. ‘t Was drie tegen één…
De zaterdag startten we onze wandeling op de Grote Markt. Naast het stadhuis bevindt zich het Karel Bulsstraatje. Een bronzen beeld stelt Everaert ‘t Serclaes voor. De Brusselaren zijn gaan geloven dat het aanraken van dit beeld één jaar geluk brengt in de liefde. Baat het niet, dan schaadt het ook niet…

Links zien we het wereldbekende Manneken Pis in gepaste outfit…
Rechts zien we, weliswaar wat minder bekend, schoonbroerke Pis… Manneken Pis werd in 1619 reeds gemaakt in opdracht van het stadsbestuur en diende als versiering van een publieke fontein. Ieder speciale gelegenheid wordt aangewend om Manneken Pis van een passend kostuum te voorzien. Zijn garderobe bestaat momenteel reeds uit meer dan 700 kostuums.

Zavel

Oorspronkelijk lag hier de Zavelpoel, een zanderig moeras dat reeds vermeld werd in 1374. In 1432 vinden we reeds de vermelding op de Zavel terug. In de 15de en de 16de eeuw werd het plein meestal aangeduid als de Peerdemerct zonder meer. Vandaag is de Zavel het centrum van de chique wijk, met zijn vele antiquairs en dure snobs die hier de café’s en restaurants komen bevolken. We namen een (laat) ontbijt in het gekende ‘Le Pain Quotidien’.

Koningsplein

U ziet het standbeeld van Godfried van Bouillon. Vanop het Koningsplein hebben we een mooi panorama over het centrum. Rechts kunnen we naar het Koninklijk Paleis en het Park van Brussel, of de Musea van Oude en Moderne Kunsten. Links op de foto bevindt zich het Paleis voor Schone Kunsten.

Old England

Old England, een voormalig kledingwarenhuis uit 1899 waar zich momenteel het Instrumentenmuseum bevindt. Volledig opgetrokken uit glas en gietijzer, een typisch voorbeeld van de Art Nouveau stijl.

Sint-Michiels en Sint-Goedele kathedraal

Officiëel de Sint-Michiels kathedraal genoemd, doch meestal Sint-Goedele of ‘Sint-Michiels en Sinte Goedele’, gelegen op de Treurenberg. Gotisch bouwwerk, gebouwd in verschillende episodes : het koor dateert uit de 13e eeuw, het schip en de zijbeuken uit de 14e en 15e eeuw. De katholieke hoofdkerk van België.

Vandaar wandelden we terug naar het centrum, en hebben we de dorstigen gelaafd in ‘Le Mort Subite‘ met een goeie Geuze ! We hadden geluk en vonden nog juist in een hoekje een tafeltje voor vier personen.

‘s Avonds de sfeer nog wat opgesnoven, de kerstversiering was reeds overal aangebracht. Nabij de vismarkt stonden een aantal kermisattracties. Eén ervan viel op door zijn originaliteit, allemaal nagemaakte dieren, van zeepaardjes tot draken…

Om de avond af te sluiten, nog iets geconsumeerd in Café Archiduc in de Dansaertstraat. Hersele had blijkbaar die avond dezelfde plannen, dus konden we een korte doch hartelijke babbel met onze provincie-genoot slaan.

Den Skieven Architec

De volgende ochtend, zondag, reeds vroeg op wandel naar het Vossenplein. Café Den Skieven Architek is een geschikte plaats om iets te nuttigen en terzijde vermeld, niet duur ook. De naam ‘Skieven Architek’ was de verwijtnaam van de architekt van het justitiepalies, Poelaert, die vele mensen uit de omgeving onteigende.

Vossenplein

Het Vossenplein, of nog : den à met, le vieux marché, place jeux de balles, vosseplaain of loeizemet. Hier houdt men dagelijks rommelmarkt, en dit is uitgegroeid tot een must see ver buiten onze grenzen…

‘s Middags aten we heel lekkere stoemp in ‘Le Stuut’, onder begeleiding van een improviserende accordeonist. Spijtig genoeg brandde ‘Le Stuut’ enkele maanden later volledig uit.

‘s Namiddags tot slot nog naar de Matonge wijk, doch op zondagnamiddag zijn alle winkels hier dicht en ziet men niemand op straat. Dus dit was een kleine tegenvaller van een verder heel geslaagd weekend.

related articles

Plaats een commentaar

OVER DEZE WEBSITE

FOTOMATERIAAL

MOOISTE STEDEN

Powered by WordPress | Webhosting & WordPress Maintenance by Sitefly