Zonnige dag, uitstekend voor een dagje Antwerpen. Aangekomen in het Centraal Station, wendden we ons tot toeristische dienst om een kaart en wat informatie in te winnen. Vraag naar de wandelingen, voor een paar euro’s hebt u twee mooie wandelingen doorheen de oude stad en u bent er meer dan zoet mee…
Start op de Grote Markt. Driehoekig plein, met het stadhuis, de gildenhuizen en de Brabofontein. De fontein (1887) stelt Brabo voor die de hand van de reus Antigoon in de Schelde werpt. Het stadhuis (1565) is een voorbeeld van de renaissance architectuur. De adelaar op de top blikt naar de Keizerstad Aken , waarvan het markgraafschap Antwerpen deel uitmaakte.
Het Steen
Gebouwd in de 12e eeuw, en in 1520 liet Karel de Grote dit grondig restaureren. Eerste functie was de woning van de burggraaf, later veranderde dit in een gevangenis, en hedentendage is het als museum ingericht, nl. het Nationaal Scheepvaartmuseum.
Links voor het Steen (zie foto) staat “Lange Wapper” een Antwerpse kwelduivel, de schrik van de drinkebroers.
O.L. Vrouwekathedraal
De grootste gotische kerk van België. Bijna 170 jaar heeft men hieraan gewerkt (1352-1521). De uitzonderlijke mooi stenen toren is 123 m. hoog.
Op de foto links ziet u naast de toren nog een onafgewerkte toren. Er waren na de voltooiing plannen om de kerk nog verder uit te breiden. Kort na het begin van de werken echter woedde er een grote brand en alle beschikbare middelen moesten aangewend worden om het bestaande gedeelte te restaureren. Later waren er nog plunderingen (beeldenstormerij en Franse Revolutie), maar de kerk werd telkens prachtig heringericht.
Het fraaie interieur van de kathedraal herbergt o.a. vier werken van Peter Paul Rubens, de Antwerpse barokkunstenaar. Drie ervan werden speciaal voor de kathedraal gemaakt. De vierde werd na de Franse overheersing in de kerk ondergebracht.
Buiten, rechts van de ingang, is een bouwloge voorgesteld. Bouwmeester Appelmans, met het plan van de toren op de knie, geeft onderrichtingen aan de steenkappers. Opdracht : vindt de mimespeler terug op de rechtse foto…
Vlaeykensgang
Bereikbaar via de Pelgrimstraat. Een oase van rust in het drukke stadscentrum. Schilderachtige steeg waarvan het eerste, overwelfde gedeelte gemoderniseerd is en ondermeer een stijlvolle lampenwinkel huisvest. Daarachter een aaneenschakeling van oude (herstelde) steegjes, brandgangen en achterhuisjes.
Sint Carolus Borromeuskerk
Gelegen aan het Hendrik Conscienceplein. Dit plein kan net zo goed overgebracht zijn vanuit Italie, waarschijnlijk door de barokke architectuur.
Vóór de brand in 1718 was dit de rijkste kerk der Nederlanden. Niet minder dan 39 plafondschilderijen van Rubens bleven in die brand. Tevens bleven zuilen uit zuiver Carara marmer in deze brand. Toch word je binnen nog altijd overdonderd door de weelde.
Sint Annakapel
Gotische stijl (1513). Opgericht voor de lakenbereiders of droogscheerders. De monumentale ingangspoort, die u op de foto ziet, is Rubeniaans. Einde 19de eeuw werden er pareltjes van glasramen toegevoegd, die het leven van de jeugdige Maria weergeven. In 1994 kan de kapel weer in haar oude glorie geopend worden dankzij het mecenaat van X. Nieberding. De kapel doet nu eveneens dienst als kerk voor de Engelstalige (katholieke) gemeenschap in Antwerpen.
Vleeshuis
Werd opgericht voor het machtige vleeshouwersambacht door vader en zoon De Waghemakere. Een bakstenen gebouw, met ‘speklagen’ uit witte steen.