Refuge abdij van Sint Truiden
Vandaag de dag maakt dit gebouw deel uit van het aartsbisschoppelijk paleis, waarmee het via een overdekte brug verbonden is. In de klokkentoren zijn spreeuwenpotten ingewerkt. Hierin konden de spreeuwen hun nesten bouwen. Reden : tot in de 19e eeuw was de spreeuw een delicatesse en was ze geliefd als huisdier.
Sint-Janskerk
De Sint-Jansparochie was de rijkste parochie van Mechelen, met als parochianen een groot deel van de Grote Raad. Bewijzen de vele kunstschatten.
Drieluik, aanbidding van de wijzen, door P.P. Rubens. Het merkwaardige aan dit drieluik is dat de zijpanelen op geregelde tijdstippen gedraaid worden door een ingebouwd mechanisme en dus andere schilderijen tonen.
In de kerk bevinden zich ook de ‘kerkmeesterbanken’ in verfijn houtsnijwerk rond de voorste pilaren. Hier mochten de rijke sponsors van de parochie plaatsnemen.
Hof van Busleyden
16e eeuwse woning van Hieronymus van Busleyden, lid van de Grote Raad en leraar van keizer Karel, bekend als stichter van het Drietalencollege in Leuven. Momenteel ingericht als museum.
Paleis Margareta van Oostenrijk
Gebouwd in opdracht van Margareta van Oostenrijk. Het eerste West-Europese renaissancegebouw. Op de topgevel is het wapenschild van Margareta, het keizerlijke wapenschild van Karel en een beeld van vrouwe Justitia te zien.
Na de dood van Margareta stond het gebouw een tijd leeg.
Vervolgens woonde de aartsbisschop van Mechelen hier, later zetelde de Grote Raad hier, tot aan de afschaffing ervan in 1795. Sindsdien is hier de rechtbank van eerste aanleg gevestigd.
Grootbrug
Links een zicht op de Dijle vanop de Grootbrug, rechts zien we de Grootbrug. De Grootbrug is de oudste brug van Mechelen. Reeds gebouwd in de 13e eeuw.
Vismarkt
Vismarkt sedert 1531. Ook nu nog zijn er viswinkels, maar vooral restaurants en leuke terrassen.
Brusselpoort
Deze poort is de enige stadspoort die vandaag nog overblijft van de omwalling van 1300. Voor de poort lag nog een brug over de gracht, en daar stond een voorpoort. Wie de stad wilde binnenkomen, moest poortgeld betalen. Hedentendage bevindt zich in het gebouw het museum Brusselpoort, archeologisch museum.
Hier eindigt onze ‘te korte’ trip naar Mechelen. Omwille van dit korte bezoek dienden we keuzes te maken, lees bezienswaardigheden schrappen. We komen zeker nog eens terug om Mechelen nog eens rustig binnenste buiten te bezoeken. In de dienst toerisme, gelegen aan de Grote Markt, kan u voor € 4,5 een boekje ‘Wegwijs in Mechelen’ aanschaffen. Dit bevat een aantal wandelingen met beschrijving van alle bezienswaardigheden.