Medio oktober, mooie weersvooruitzichten, een zondag, waar kan een Westvlaming zich eens naartoe begeven zonder al te veel inspanning ? We kozen voor Mechelen. Guess what, Mechelen is een must see. Lees verder en u zult zien en begrijpen waarom.
Stadhuis
Het stadhuis bestaat uit drie delen : rechts, de gotische lakenhal uit de 14e eeuw; in het midden het (onafgewerkte) belfort, de bedoeling was een belfort zoals Brugge te bouwen, doch het kwam er gedurende 200 jaar niet en uiteindelijk werd er in de 16e een voorlopig dak op gelegd.
We zien het paleis van de Grote Raad, die hier nooit zetelde, en slechts afgewerkt werd in originele staat in het begin van de 20e eeuw. Boven het balkon zien we het relief van keizer Karel, die regeerde toen er met de bouw werd gestart.
Op het binnenplein zijn drie bezienswaardigheden te ontdekken. Het meest opvallend is het beeld ‘Moeder en Kind’ van de Mechelse beeldhouwer Ernest Wijnants (zie foto rechts). Verder nog een beeldje van Margareta van York, en naast de poort een grafsteen, afkomstig uit de kloosterkerk van de Arme Claren.
Wegwijzer
Gesculpteerde eikenhouten wegwijzers, met typisch Mechelse figuren en bezienswaardigheden daterend van 1950.
Margareta van Oostenrijk
Ingehuldigd in 1849, toendertijd op het midden van de Grote Markt, en dienend als aanmoediging van het patriottisme, en verplicht door de Belgische regering. Detail : Mechelen was de enige stad die koos voor een heldin. Het beeld, door de maneblussers liefdevol ‘ons margriet’ genoemd, werd in 2005 naar de Schoenmarkt verplaats omwille van de aanleg van een ondergrondse parking.
Sint Romboutskathedraal
Brabantse hooggotiek, 300 jaar aan gewerkt. De toren is bijna 100m. hoog, i.p.v. de geplande 167m. Het interieur bevat een schat aan kunstwerken, rechts ziet u een detail van de preekstoel met een expressief dierenfiguur.
Mechels Begijnhof
De Hoviusstraat, eindigend op een muur van het brouwerijmuseum, Gouden Carolus.
Links, nr. 23 heeft een heel mooie gerestaureerde gevel (Convent van de Thien Gheboden).
Begijnhofkerk
Gevel met beeld van God de Vader van Lucas Fayd’herbe. Dit stuk is reeds gerenoveerd, maar er is nog veel restauratiewerk aan. De Begijnhofkerk werd gebouwd tussen 1629 en 1647. Binnenin werd het ivoren kruisbeeld vervangen door een kopie.
Begijnhof
Wandel door de vele kleine straatjes. Er wordt volop gerenoveerd, en de buurt straalt een zekere charme en rustige, aangename levensfeer uit.
Sint-Katelijnekerk
Oudste kerk van Mechelen, hooggotisch, daterend uit de 14e eeuw. Binnen een sober interieur.
Het houten tongewelf is een blik naar boven meer dan waard.