Rome

door guy
540 views

Met Ryanair een vlucht geboekt van Charleroi naar Rome (Ciampino) à rato van 0.01 heen en 0.01 terug.

Aankomst in het hotel de vrijdagavond omstreeks 21h00. Nog een korte wandeling naar het Colosseum zal volstaan als eerste kennismaking. De opening van het Colosseo in 80 na Chr. werd gevierd met spelen die 100 dagen en nachten duurden. Gladiatorengevechten, dierengevechten, wedrennen, maar ook zeeslagen, waarbij de arena onder water werd gezet, vonden hier plaats.

Na deze frisse avondwandeling, ook in Rome is het koud in januari, gingen we nog eten in een trattoria, lekker, goedkoop en sublieme, zelfgemaakte tiramisu !

Colloseum

De volgende morgen startten we opnieuw aan het Colosseo, nu konden we, mits betaling natuurlijk, binnenin de majestueuze bouw bewonderen. Er worden hier trouwens nog altijd optredens gegeven, die vele duizenden mensen komen bijwonen. Het dateert uit de 1e eeuw na Chr., toendertijd waren de optredens bloederiger, met de bekende gladiatorengevechten.

Arco Di Constantino

De boogark van Constantijn werd gebouwd in opdracht van de senaat in 315 na Chr. als triomfboog ter ere van keizer Constantijn. Markant is het feit dat deze boog overwegend versierd werd met gestolen stukken van andere gebouwen (Romeinse Rijk was in die tijd reeds in verval…).

Forum Romanum

Slechts één foto van dit belangrijke forum, hoewel er hier minstens 20 zouden kunnen komen…

Hier was het religieuze, politieke en commerciële centrum van het oude Rome.

Door een brand in de 3de eeuw n. Chr., maar ook door vernietigingen, aardbevingen en onbegrip van latere tijden (de gebouwen werden afgebroken en vooral het marmer werd gebruikt om andere gebouwen, zoals de St. Pieter, te bouwen) hebben ertoe geleid dat er veel gebouwen verwoest zijn.

Capitool

Op de Campidoglio, de heuvel die in de oudheid het symbool was van de macht van Rome, is tegenwoordig het stadhuis gevestigd.

Nog steeds vergadert hier in het prachtige Palazza Senatorio de gemeenteraad van Rome en met een beetje geluk ziet u hier een Romeins koppel in het huwelijk treden..

Vittoriano

Dit gigantisch monument kun je moeilijk over het hoofd zien. Het werd gebouwd voor Vittorio Emanuele II, de eerste koning van Italië en ter ere van de eenwording van Italië.

Hier vindt u ook het graf van de onbekende soldaat en het altaar van het vaderland.

Door de Italianen wordt de officiële naam “Altaar van het Vaderland” wordt vaak vervangen door “de suikertaart”, “de typemachine” of “de grootste pisbak van Italië”.

Pantheon

Onderaan zijn de muren zes meter dik (!), en de enige lichtbron is het ‘oog’ bovenin de koepel, dat dus open en bloot is… Daarvoor werd in de marmeren vloer een afwateringssysteem voorzien.

Een uitstekend bewaard gebleven tempel uit de oudheid (27 v.Chr.). In de 7e eeuw werd de tempel als kerk in dienst genomen. De koepel overdekt het geheel, de middellijn van de koepel is gelijk aan de hoogte ervan. Deze koepel met een diameter van 43,30 meter is de allergrootste die zonder gewapend beton ooit is gemaakt, en stelde een sterrenhemel voor, en de negen meter brede opening ook wel oculus genoemd, de zon.

Piazza Navona

Wordt beschreven als één der mooiste pleinen van Rome, maar komt toch wat desolaat over ‘s winters. In het midden prijkt de Fontana dei Quattro Fiumi, nog een meesterwerk van Bernini. De beelden stellen de vier grote rivieren voor (Donau, Ganges, Rio de la Plata en de Nijl) die de vier werelddelen symboliseren.

Dit plein is ovaal van vorm omdat het gebouwd werd op de resten van een Romeins atletiekstadion.

Piazza del Popolo

Hier monden drie belangrijke straten van Rome op uit : Via del Corso, Via di Ripetta en Via del Babuino. Eén der grootste pleinen in Rome. Vroeger was de Porta del Popolo de belangrijkste toegangspoort tot de stad. De Egyptische obelisk die u ziet, is vijfentwintig meter hoog en dateert uit de dertiende eeuw.

Spaanse Trappen

De beroemdste trappen der wereld zijn gebouwd in de 18e eeuw gebouwd om de kerk (Trinita dei Monti) – spijtig genoeg op dat momen in de steigers – te verbinden met de rest van de stad.

Bij betere temperaturen zitten hier vele mensen te genieten, te rusten, te bekijken en bekeken worden…

Trevi fontein

Eén van de beroemdste fonteinen ter wereld. De fontein staat aan de voorkant van een groot paleis, het Palazzo Poli. Het thema van het bouwwerk is de oceaan met Neptunus op een schelp die voortgetrokken wordt door twee gevleugelde paarden.

Links ziet u nog een zicht van de massa’s toeristen die op een koude januari avond de Trevi fontein komen bekijken en bewonderen ..

De legende wil dat, als je met je rug naar de fontein gekeerd, en met je rechterhand over je linkerschouder een muntstuk in de fontein gooit, je hier zeker ooit nog eens zal terugkeren, wat we dan ook gezwind en enthousiast gedaan hebben.

Sint Pietersplein

Piazza San Pietro, schitterend plein. De twee halfronde colonnades aan weerszijden geven dit plein een indrukkwekkende aanblik. In het midden staat een obelisk uit de 1e eeuw v.Chr., met op de punt ervan een reliek van het Heilig Kruis.

Het plein, ontworpen door Bernini, wordt omgeven door een zuilenrij, die door Bernini zelf beschreven wordt als “de moederlijke armen van de kerk”. Deze zuilenrij bestaat uit 284 Dorische zuilen en 88 pilasters, in vier rijen, die vrijwel volledig symmetrisch staan. Samen vormen ze een ovaal met een grootste binnendiameter van ongeveer 198 meter. Het plein is in totaal ruim 200 meter breed en ruim 250 meter lang.

Sint Pietersbasiliek

De grootste kerk ter wereld en symbool van het catholicisme. Gebouwd op het graf van de apostel Petrus.

Facade is 115 m. breed en 45 m. hoog.

Door de grootsheid van het plein en de symmetrie van het geheel, beseft men amper hoe groot dit hier allemaal is..

Binnenin de basiliek staan op de vloer afmetingen van andere belangrijke kerken aangegeven.

De kerk is 136 m. hoog vanaf de vloer tot het kruis bovenop de koepel (dit is driemaal de hoogte van het Colosseum..).  Het baldakijn dat u hier op de foto kunt zien, is al 30 m. hoog.

De wijwatervaten, rechts op de foto, en die op het eerste zicht gewone afmetingen lijken te hebben, blijken in feite reusachtig groot wanneer men erbij staat.

Pieta

In de eerste kapel rechts bevindt zich één van de belangrijkse kunstwerken van de kerk, nl. de Pietà van Michelangelo, een jeugd-meesterwerk van de maestro himself, erg indrukwekkend !

Musei Vaticani

We hadden geluk, de laatste zondag van de maand is de toegang gratis. Doch dit betekende ook lange rijen en aanschuiven. We konden nog net binnen, 15 minuten voor sluitingstijd (om 13u45 sluiten de ingangspoorten reeds !), en dit na een uurtje aanschuiven.

Muurschilderijen, tapijten, beschilderde plafonds.

Plafondschilderij in de Sixtijnse kapel (Cappella Sistina).

Ook dit is het werk van Michelangelo, en weeral adembenemend mooi. De negen panelen stellen het scheppingsverhaal voor.

In deze kapel vinden de conclaven van de kardinalen plaats en andere ceremoniele plechtigheden.

Castel Sant’ Angelo

Tot slot nog een beeld van Palazzo del Quirinale, thans zetel van de Italiaanse regering en residentie van de president van de Italiaanse republiek.

related articles

Plaats een commentaar

OVER DEZE WEBSITE

FOTOMATERIAAL

MOOISTE STEDEN

Powered by WordPress | Webhosting & WordPress Maintenance by Sitefly