Flegreische Velden

door guy
621 views

Rondrit door de Flegreische Velden, een gebied helemaal ten noordwesten aan de baai van Napels.  Hoewel door de eeuwen heen ontmanteld en verlaten, bevinden zich hier nog enorm veel Romeinse resten.  We bezochten Pozzuoli, Baia, Bacoli en Cumae.  En we deden er twee dagen over…

We konden opnieuw een combi-ticket kopen waarmee we het Baia Museum (kasteel), Cumae en het Anfitheatro in Pozzuoli konden bezoeken, en dit alles voor de prijs van een goeie 4 euro !

Pozzuoli – Anfitheatro

Middenin vulkanisch gebied gelegen, en dus onderhavig aan bodemwijzigingen. De oude Romeinse binnenstad werd daardoor verlaten.

Het amfitheater is een van de grootste van Italië en bood plaats aan 40.000 toeschouwers. Het verkeert nog in vrij goede staat.

De buitenmuren zijn opgetrokken in natuursteen en baksteen.

De ondergrondse structuur, zie links, is zeer de moeite waard, en is nog bijna intact.

Pozzuoli – Serapeum

In het centrum van Pozzuoli, niet ver van de haven, bezochten we nog de verzonken ruines van het Serapeum. Dit was vroeger een overdekte markt (macellum), daterend uit de 1e eeuw. De drie zuilen zijn van wetenschappelijk belang, omdat ze aangevreten zijn door zeeslakken vanaf de voet tot een hoogte van 5m. Dit komt door het stijgen en dalen van de ondergrond, waardoor de markt eerst onder water kwam te staan en daarna weer boven water.

Bacoli – Piscina Mirabile

Weinig toeristisch, heel slecht aangeduid, maar eenmaal gevonden, ook de moeite om te bezoeken. Is normaal gezien gesloten, maar als men ter plaatse wat heen en weer loopt, komt er plots uit het niets een oud vrouwtje tevoorschijn met de sleutels en doet open… (ze aanvaardt achteraf met plezier een fooi)

Piscina Mirabile is het grootste waterreservoir uit de oudheid (keizer Augustus) en heeft een capaciteit van 12.000 m3, uitgehouwen in turfsteen. Verdeeld in vijf schepen met 48 pilaren die het dak dragen. Het diende vooral om de Romeinse vloot te voorzien van water.

Cumae

Belangrijk archeologisch centrum en grootste heilige plaats van de Campi Flegrei.

Cuma was reeds in de 7e voor Chr. een belangrijke stad. Zij stichtte Neapolis (het huidige Napels) en overheerste bijna vijf eeuwen lang, tot de Romeinen kwamen, de Campi Flegrei.

Grot van Sybille

De grot bestaat uit een rechte tunnel van 130 m. lang, ongeveer 2,5 m. breed en 5 m. hoog en verlicht door grote rotsspleten. De tunnel eindigt in een rechthoekige ruimte met nissen.

Hier woonde en orakelde dus Sibylle.

Parco Archeologico

Ruines van het keizerlijk paleis en de oude baden.

Rechts de tempel van Venus.

Castello di Baio

Museum in het kasteel van Baio. Gevuld met opgedoken schatten uit de zee. Sommige elementen in dit museum refereren hier visueel naartoe, zie linkerfoto.

related articles

Plaats een commentaar

OVER DEZE WEBSITE

FOTOMATERIAAL

MOOISTE STEDEN

Powered by WordPress | Webhosting & WordPress Maintenance by Sitefly