Bezoek aan Napels, hoofdstad van de regio. Telt zo’n 1,2 miljoen inwoners. Het is de drukste stad van het zuiden. We hadden onze dagtrip op voorhand uitgestippeld, met goede tips van onze Napolitaanse vrienden, maar toch moesten we ferm knippen in het enorme aanbod dat Napels te bieden heeft. Eén dag Napels is veel te weinig om te kunnen genieten.
Naar Napels dus, met de trein. Treinen in Italië zijn heel goedkoop, vergeleken met onze Belgische prijzen althans. Verzeker u ervan dat u geldige reisbewijzen bijhebt. Men koopt geen ticket van – naar, maar ticketjes die een bepaalde tijdsduur hebben.
Het station waar wij vertrokken, had niet genoeg ticketjes (!) voor ons zessen, maar men verzekerde ons dat we deze zonder problemen konden bijkopen op de trein. Niet dus. Na veel gediscussieer met de conducteur kwamen we er toch zonder boete vanaf…
Duomo
De uit de 14e eeuw daterende kathedraal is vele malen herbouwd. Officieel wordt deze kerk de kathedraal van San Gennaro genoemd.
De fresco’s aan de koepel zijn van Lanfranco.
Spacca Napoli
Spacca Napoli, het volkse en oudste centrum van Napels.
Spacca Napoli betekent letterlijk : splits Napels. Feitelijk is dit een lange straat, bestaande uit verschillende namen, en deelt letterlijk het oude Napels in tweeën. Neem hier absoluut uw tijd om Napels op te snuiven, proef een pizza, slenter links en rechts en verlies de tijd uit het oog.
Wij liepen hier bijna letterlijk door omwille van de vele zaken die we wilden bezichtigen op die ene dag…
Monte di Pieta
Gebouwd aan het begin van de 16de eeuw, was het Monte di Pietà voorheen een liefdadigheidsinstelling. U vindt er nu een prachtige hoftuin, een overdadig interieur en een heldere kijk op hoe de rijken in Napels voorheen leefden. Bezoek ook de kapel, Cappella della Pietà, waar fresco’s de wanden versieren.
Piazza Gesu Nuovo
Op dit plein bevindt zich de Santa Chiara, één der belangrijkste middeleeuwse kerken van Napels. Werd na een tweedaagse brand door bombardementen in 1943 hersteld. Het klooster bleef gespaard.
Pulcinella
Pulcinella is de mascotte van Napels. Hij is een wat tragisch komische clown die vooral van lekker eten en drinken houdt.
Pulcinella is een masker uit de Commedia Dell’Arte. Dit was een vorm van straattheater die in Italië in de 16e en 17e eeuw enorm populair was. Door de kleurige kostuums en maskers, de vele komische situaties en het grote vakmanschap van de acteurs waren de voorstellingen van de Commedia Dell’Arte-groep een waar spektakel. Een acteur speelde altijd hetzelfde type, soms zelfs zijn leven lang.
Piazza Dante
Verder doorlopend in de Via Croce, mondt men uit de Via Roma, linksaf hier komt men aan de Piazza Dante. De halfronde gebouwen zijn ontworpen door Vanvitelli (lees : onze Vlaming ‘Van Wittel’).
We keren op onze stappen terug en promeneren door de belangrijkste winkelstraat, de Via Toledo.
Galleria Umberto
Historische winkelgalerij gelegen aan de via Toledo. Genoemd naar Umberto I, de koning van Italië tijdens de bouw van de galerij. Men vindt er de chiquere winkels, maar ook kind-bedelaars.
De koepel is van glas en ijzer en bijna 60 meter hoog.
Piazza del Plebiscito
Harmonieus en monumentaal plein.
Het halfronde plein wordt omsloten door de San Francesco di Paolo kerk aan de ene kant. Deze kerk is gebouwd naar het Pantheon in Rome.
Aan de andere zijde van dit plein ligt het Palazzo Reale. Heeft vele veranderingen ondergaan, maar de oorspronkelijke gevel is grotendeels ongemoeid gelaten.
Castel Nuovo
Het Castel Nuovo werd gebouwd van 1279 tot 1284 door Karel I van Anjou en later verder uitgebouwd. Momenteel is er een museum in gehuisvest.
Castel dell’ Ovo
Een ander kasteel is het Castel dell’Ovo (nederlands : kasteel van het ei..). Genoemd naar zijn vorm. Of was het misschien naar de volgende legende : Vergilius zou het kasteel gebouwd hebben op een ei, dat rechtop in zee was gezet…
Het fort had een militaire functie tot 1963, maar nu doet het dienst als expositieruimte en vergaderzalen.
Tot slot, moe en versleten, flaneerden we nog wat op de Via Colombo, waar we de Fontana dell’Immacolatella tegenkwamen, een werk van Bernini uit 1601.
We namen van hieruit ook de tram naar het Stazione Centrale en keerden voldaan terug naar onze camping.