Pompei

door guy
1,2K views

Voor de prijs van 18 euro konden we, binnen de drie dagen, vijf zaken bezoeken. We bezochten hiermee Herculaneum en Pompeii.

Eén der belangrijkste getuigenissen van de Romeinse beschaving, net als Herculaneum bedolven in 79 n.C. door de uitbarsting van de Vesuvius. In tegenstelling echter met Herculaneum, die bedolven werd door een modderstroom, werd Pompeii door as en lavasteentjes bedolven..

Voor een bezoek aan Pompeii kunt u gerust een ganse dag uittrekken, wij deden er twee jaar over (2003 en 2004, verzameld in 1 blogpost).

Necropolis

We zijn binnengegaan langs de Porta Nocera, om vervolgens aan te komen in de Necropolis, een grote begraafplaats met monumentale begraafplaatsen.

Het huis van Venus

Gezien het vele kostbare materiaal en de rijke decoraties – links een nog heel gedetailleerde fresco in de ingang – was deze familie heel welgesteld. Rechts ziet u ‘de badende Venus’.

Tempel van Apollo

Maakt deel uit van het forum, met beelden (replica’s) van Apollo en Diana.

Graanschuren en Forum Holitorium

Tegenwoordig wordt dit gebruikt als opslagplaats voor de teruggevonden vazen, gipsafgietsels en andere vondsten.

De graanschuren waren magazijnen voor voedingsmiddelen en het Forum Holitorium was een markt van kruiden en graangewassen.

Via dell’ Abbondanza

Dé hoofdstraat van Pompeii bij uitstek. De handelsklasse maakte hier van Pompeii één der meest bloeiende steden in die tijd. De meeste winkels in deze straat hadden, in tegenstelling tot de meeste woningen twee verdiepingen, op het gelijkvloers was de handelsruimte, en de woonruimte bevond zich op de eerste verdieping.

Het grote theater

Gebouwd in de tweede eeuw voor Christus, en onderging later veranderingen in het toneelgedeelte. Het kon ook overdekt worden en had ongeveer 5000 zitplaatsen.

Het grote sportveld

Gelegen naast het amfitheater, en diende als oefenruimte voor de atleten. Er was ook een zwembad aanwezig.

Lupanare

Hiermee werden de bordelen aangeduid. Binnenin bevinden zich passende afbeeldingen van mogelijke standjes…

Wegens het grote bezoekersaantal ten opzichte van het kleine huisje, is volgend opschrift aangebracht. Vrij vertaald : Het bezoek aan de Lupanare is beperkt tot 10 personen per keer. Gelieve ‘uw beurt’ af te wachten. De Direktie.

De molen met broodbakkerij

De broodbakkerij heeft al het benodigde voor het malen van graan, het kneden van deeg en de bereiding van brood.

Op de voorgrond van de foto ziet u maalstenen voor het graan. Het graan werd gemalen door het bovenste gedeelte met man- of dierenkracht te laten draaien.

Stabiaanse Thermen

Terme Stabiane. Deze termen hadden aparte ingangen voor mannen en vrouwen. Ook vindt men hier een verwarmings- en koelsysteem dat uit buizen bestaat, gevuld met water en lucht van verschillende temperaturen, die in de spouwen van de vertrekken lopen. Het is het oudste thermencomplex van de stad.

De ‘afdrukken’

Lichamen die teruggevonden zijn, dramatische getuigenissen van de ramp die zich in Pompeii heeft afgespeeld.

In feite zijn het gipsen afgietsels, gegoten in de holtes gevonden in de grond, die door ontbinding van de lichamen ontstaan zijn.

Via delle Tombe

Op weg naar de villa dei Misteri, wandelt men door de Via delle Tombe, eveneens een weg met vele monumentale graven. Eén hiervan is het kolomgraf van de Istaciden (een tempel op een verhoging).

related articles

Plaats een commentaar

OVER DEZE WEBSITE

FOTOMATERIAAL

MOOISTE STEDEN

Powered by WordPress | Webhosting & WordPress Maintenance by Sitefly