Umbria en ook Gubbio bezochten we reeds in 2001.
Aangezien Gubbio niet zo heel ver buiten de Marken ligt, besloten we nogmaals deze toch heel mooie Umbrische stad te bezoeken. Vanop de parking hebben we een overzicht op de oude stad, gelegen op de steile hellingen van de Monte Ingino. We zien het Palazzo dei Consoli, Palazzo Ducale en de Duomo.
Palazzo dei Consoli
Paleis van de consuls op de Piazza Grande. Bovenaan de trap bevindt zich de ‘salone’, waar de volksvergaderingen plaatsvonden. Aanpalend hier bevindt zich het Museo Civico (niet bezocht), waar de Tavole eugubine bewaard worden. Dit zijn gegraveerde bronzen platen uit de 1e en 2e eeuw v. Chr., beschreven in de oude Umbrische taal.
De Camignano is een bergrivier die door Gubbio stroomt.
Alhoewel ‘stromen’ in deze periode heel eufemistisch uitgedrukt is…
Palazzo Capitano del Popolo
Gelegen aan de Porta Metauro. Binnenin bevindt zich een soort amateuristisch museum, toegang gratis, vraag echter niet wat de bedoeling ervan is…
Palazzo Ducale
Gebouwd op het hoogste punt van de stad, en dat hebben we gevoeld. In de tuin van Palazzo Ducale heeft men een zicht van bovenaf op Gubbio.
Duomo
De kathedraal werd gebouwd aan de voet van de berg Monte Ingino op een oudere kerk waarvan de resten aan de rechterzijde van de voorgevel nog te zien zijn. Boven de spitsbogdeur bevindt zich een rond roosvenster dat versierd is met een elegante bladerband omgeven door de symbolen van de Evangelisten en het Lam. De binnenkant van de Dom is grotendeels in gotische stijl en heeft slechts eén schip in de vorm van een Latijns kruis dat wordt ondersteund door tien grote spit-svormige dwarsbogen. Er zijn talrijke fresco’s en schilderingen van waardevolle makelij te bezichtigen.
Porta Romana
Porta Romana, is ongeveer 30 meter hoog. De poort had een brug die door twee kettingen kon worden opgehaald. De gaten waaruit de kettingen kwamen zijn nu nog zichtbaar op de voorgevel. Bij de toren bevinden zich de ruimten voor de inning van de “gabelle” (gemeentebelasting). Deze ruimten waren tot 1800 in gebruik en zijn nu nog praktisch intact. Aan de buitenkant ziet u het oudste ingemetselde wapen van de stad, gevormd door een berg met vijf toppen en bovenaan zes lelies (1324).