Aachen

door guy
931 views

Aachen, gezellige winkelstad, met een relatief kleine historische binnenstad. De stad van Karel de Grote. Een historisch stadsbezoek is op een halve dag afgewerkt. Combineer uw uitstap met een shopping-namiddag, een etentje en een drankje nu en dan, en uw weekend is geslaagd gevuld… Hopelijk treft u het wat beter met het weer dan wij, zoals u op onderstaande foto’s wel zult zien.

Alt Aachener Kaffee-stuben. Op de hoek van de Kürbergasse, ligt de “Alt Aachener Kaffee-stuben – Leo van den Daele”.Het bronzen beeld aan de voorkant beeldt een meisje met een grote speculaaspop uit, de zgn. “Printenmann”. Printen zijn trouwens een lokale specialiteit.

In dit door de architect Schinkel ontworpen gebouw in 1822 kan men van twee kranen bronwater tappen. Er staat echter geen volk aan te schuiven. Logisch, want het bronwater stinkt als rotte eieren (zwavelhoudend). De temperatuur ervan bedraagt zo’n 52 graden Celsius !BahkauvBeeld geschapen naar een fabel. Volgens deze fabel zou het Bahkauv op de schouders springen van de kroeglopers die ‘s avonds laat op weg naar huis zijn. Pas bij de voordeur aangekomen worden zij door het dier met rust gelaten.We hebben er in ieder geval geen last van gehad…

Zum Postwagen

Ingesloten tussen de stadhuistoren, de Granusturm, en het stadhuis zelf om de hoek, bevindt zich een met houtsnijwerk versierd vakwerkhuis uit de barok.  Dit is de beroemde herberg ‘Zum Postwagen’.

Links ziet u de Karslbrunnen, rechts het stadhuis.

De figuur bovenop is Karel de Grote. Het in 1620 gegoten origineel staat in de Kroningszaal van het Akense stadhuis. Het stadhuis zelf rust op de fundamenten van de 8e eeuwse karolingische palts (koninklijk paleis). In de 17e en 18e eeuw werd het stadhuis verbouwd tot een stadspaleis in barokstijl. In de bijna duizend vierkante meter grote Kroningszaal zijn kopieën van de rijksinsignes tentoongesteld.

Dom

De fundamenten van de Dom zijn van na 768 ; in 805 wijdde paus Leo III de paltskapel. Om de 7 jaar worden hier heiligdommen van de Mariaschrijn aan de bedevaartsgangers getoond. Het middelpunt van de dom, een octogonale koepelbouw, is tot op heden in de originele staat behouden gebleven. Dit diende als paleiskapel voor Karel de Grote en zijn hofhouding. Naarmate Aken een steeds belangrijker stad werd, werd de kerk te klein. Het gotische koorgebouw werd in 1414 geopend. Dit gebouw geldt als meesterwerk van gotische bouwkunst, waarvan de ramen met hun 27 m., de hoogste uit deze tijd zijn.

Domschatzkammer

De schatkamer van de Akense dom is de grootste kerkschat die ten noorden van de Alpen (lees : Italie niet meegerekend) behouden gebleven is en is onlosmakelijk met de kerk van Karel de Grote, de huidige dom, verbonden.

De ingang tot de Domschatzkammer bedraagt 4 euro.

Links ziet u de Karelsbuste, een borstbeeld van Karel de Grote. Vermoedelijk omstreeks 1349 in Aken vervaardigd en waarschijnlijk een schenking van Karel IV. De buste zelf is geen waarheidsgetrouw portret, maar wel een geïdealiseerde voorstelling.

Verdere bezienswaardigheden

  • Proserpina-Sarkofaag : marmeren Romeinse sarkofaag uit de 2e eeuw, overgebracht uit Italie door Karel de Grote, deed vermoedelijk zo’n 400 jaar dienst als graftombe vanaf 814 tot zijn heiligverklaring.
  • Lotharkruis : Eén der meest kostbare voorwerpen uit de middeleeuwse goudsmeedkunst.
  • Karelsreliekhouder en drietoren-Reliquarium

Monschau

Na Aken bezochten we gedurende dit korte weekend ook nog Monschau, een dertigtal km. ten zuiden van Aachen gelegen.  Heel toeristisch, doch vandaag wegens het slechte weer ook uitzonderlijk rustig.  En waarschijnlijk vanwege het slechte weer maakte Monschau niet echt indruk op ons.  Monschau is gelegen in de vallei van de Roer en wordt ook wel de parel van de Eifel genoemd. Met zijn vele vakwerkhuizen en typische gevels is Monschau een stad met een historierijk verleden.

related articles

Plaats een commentaar

OVER DEZE WEBSITE

FOTOMATERIAAL

MOOISTE STEDEN

Powered by WordPress | Webhosting & WordPress Maintenance by Sitefly