Moezel

door guy
595 views

Een weekendje Moezel in hotel Ostermann in Treis-Karden. Voor 200 euro boekten we hier een arrangement voor twee nachten, ontbijt inbegrepen en avondmaal, een 4-gangenmenu en een 5-gangenmenu (het verschil was een kleine sorbet…)

Cochem

Aankomst vrijdagmiddag, op stap naar het dichtbijgelegen Cochem. Het was er niet aan te zien, maar blijkbaar is dit een van de meest toeristische steden van de beneden-Moezel. Niet eind maart in ieder geval. Frappant waren de waterstanden van de Moezel die we hier, en later ook in andere plaatsen, op de muren terugvonden. In 1993 nog bijna 3 meter hoog in de binnenstad!

Centraal gelegen ligt het marktplein met het stadhuis, omgeven door vakwerkhuizen en kleine pittoreske straatjes en steegjes.

Reichsburg

Gebouwd omstreeks 1020. Verwoest in 1689 door de Fransen, onder de Zonnekoning. Werd omstreeks 1859 door Ravene met eigen geld opnieuw gerestaureerd. Hedentendage eigendom van Cochem en te bezichtigen van halfweg maart tot begin november. Ingang bedraagt momenteel 5 euro en dit enkel onder begeleiding van een gids.

De 5 euro loont de moeite, niettegenstaande de rondleiding slechts een 40-tal minuten duurt.

Wie rechts op de foto onder dit beeld plaatsneemt, zal er vruchtbaarder van worden. Voor mannen en vrouwen.

Wandeling

Een wandeling van 14 km staat voor vandaag zaterdag gepland. De wandeling start in het centrum van Moselkern.

De wandeling gaat naar Burg Eltz, een van de blikvangers in de Eifel. Er is een redelijk hoogteverschil, zo’n 220 m. maar nooit heel zwaar, nu en dan wel een lange klim of een deftige afdaling.

Al heel gauw duiken we de bossen in en volgen eerst een heel eind de Elzbach, wat ze hier een mooie meanderende beek noemen…

Burg Eltz

Halverwege de wandeling bereiken we de burg, temidden van dichte bossen en op een rots gelegen. Gebouwd in de 9e en 10e eeuw. Diende nooit als een militaire vestiging maar enkel als woonst. De burcht werd zelfs nooit verwoest tijdens oorlogen.

De burcht is te bezoeken, maar wij waren te vroeg. Slechts vanaf april opent de burcht zijn poort voor bezoekers.

Na een lange en gestage klim en voorbij de kruisgang temidden de bossen, hebben we een mooi uitzicht op het dorp Muden en wonder boven wonder, zelfs op ons hotel.  Er resten ons wel nog een aantal kilometers doorheen wijngaarden vooraleer we weer aankomen waar de wagen geparkeerd staat.

Koblenz

Zondagmorgen, na een vroeg zwembadbezoek, althans voor de meesten onder ons, en na een lekker laatst ontbijt, pakten we onze koffers om af te zakken naar huis. Maar niet voordat we een bezoek brachten aan Koblenz (wat, afkomstig uit het Latijn, samenvloeiing betekent).

Samenvloeiing van Moezel in de Rijn. Hier staat ook een 14 m hoog ruiterstandbeeld van keizer Wilhelm I.  In 1945 maakte een Amerikaanse granaat echter een eind aan dit standbeeld. Na restauratie staat de keizer er weer als voordien.

St. Kastorkirche

Romaanse kerk uit circa 1200, genoemd naar een zekere Castor, die in de 4e eeuw in Karden aan de Moezel leefde. Zijn gebeente belandde hier als relikwie bij de inwijding van de eerste kerk in 836.

Kurfurstliches Schloss

Gebouwd tussen 1777 en 1786 en diende als keurvorstelijk paleis, wat dit ook betekenen mag… De latere Franse bezetters gebruikten het als kazerne en hospitaal. Daarna deed het nog dienst als residentie van keizer Wilhelm I.

related articles

Plaats een commentaar

OVER DEZE WEBSITE

FOTOMATERIAAL

MOOISTE STEDEN

Powered by WordPress | Webhosting & WordPress Maintenance by Sitefly