Parijs

door guy
525 views

Metro

Typische Parijse metro-ingang. Koop bij voorkeur een ‘carnet de dix’. Hiermee komt u uit op een ticketprijs van iets meer dan een euro, terwijl één ticket apart 1,4 euro kost. Wenst u heel veel gebruik te maken van de metro, koop dan een abonnement (dag- of weekkaart).

Conciergerie

In dit gotische paleis brachten gevangenen hun laatste dagen door in afwachting van de guillotine. Het gebouw deed vijf eeuwen dienst als gevangenis en dit tot in 1914. Daarvoor maakte het deel uit van een koninklijk complex, waartoe ook de Sainte-Chapelle en het Palais de Justice behoorden.

Notre Dame

Deze kathedraal, zo’n 850 jaar oud, is even bekend als de Eiffeltoren. Het is een kerk met een donker interieur. Een heel mooi zicht van de Notre Dame krijgt u vanop de andere kant van de Seine. De foto rechts is genomen vanop de Pont de la Tournelle.

De symmetrische voorgevel staat vol met beeldhouwwerken.  Rechts op de foto ziet u een deel van de 28 grote beelden die bijbelse karakters voorstellen.  Galerij van de Koningen genoemd door de revolutionairen. Ze verwarden de beelden met Franse koningen en onthoofden ze.  Wat u ziet zijn dus replica’s.

Franse ijskreem

Ijskreem in Frankrijk geniet niet dezelfde faam als de Italiaanse gelato.

Berthillon is hier echter een uitzondering op. Hier worden de meest overheerlijke en verrukkelijke sorbets van Parijs geserveerd.

Saint Etienne du Mont

Staat wat verdoken naast het Pantheon. Werd tussen 1492 en 1626 gebouwd in zowel gotische als renaissancestijl. De kerk kent enkele hoogtepunten : de graven van Pascal en Racine, de reliekschrijn van Sainte-Genevieve maar bovenal een prachtig koorhek, het enige dat nog in Parijs te zien is.

Pantheon

Dit mausoleum bevat de graven van gerenommeerde staatsburgers, waaronder de schrijvers Victor Hugo, Emile Zola en Voltaire, de wetenschappers Pierre en Marie Curie, de braille-uitvinder Louis Braille. Hier begraven worden is een van de grootste eerbetuigingen in Frankrijk.

Musée National du Moyen Age

Gevestigd in een gotisch herenhuis in het Quartier Latin. Hier bevinden zich wandkleden, halssieraden en godsdienstige parafernalia.

Schitterende gotische binnenplaats met waterspuwers en en torentjes, gebouwd aan het eind van de 15e eeuw voor een rijke orde van monniken uit Cluny (Bourgondie).

Louvre

We wisten het niet en laten het u graag weten : elke eerste zondag van de maand kan u het Louvre gratis bezoeken. Een meevaller dus.

Het Louvre is een van de grootste en bekendste musea in de wereld. Maak een keuze, want u kan niet alles bezichtigen !

Zoals de meesten, startten we met de Mona Lisa van Da Vinci. Slechts 77cm hoog en 53cm breed. Daarna naar de Venus van Milo, marmeren beeld van Aphrodite, godin van de liefde.

Verder bekeken we nog de Romeinse kunst, een paar Franse en Italiaanse schilderijen, en ook nog de Egyptische collectie.

Arc du Carrousel

Van het Louvre is deze boog de eerste van de Grote As van Parijs, een denkbeeldige rechte lijn die het Louvre via de Arc de Triomphe met de Grande Arche verbindt.

Van hieruit wandelen we verder naar Place Vendome.

Place Vendome

Centrum van het luxe Parijs. Hier vindt u de dure kleermerken en de grote juweliersmerken. Hier geen koopjes te doen dus. Doch het plein zelf is de moeite om te bezichtigen. Het werd aangelegd ter ere van Lodewijk XIV. In 1806 plaatste Napoleon er een zuil ter ere van de overwinningen van zijn leger. Op de zuil zelf een beeld van Napoleon (nu replica).

Opera Garnier

Gebouwd in opdracht van Napoleon. Mengelmoes van stijlen en materialen. De buitenkant van de opera toont een beeld van Apollo op de koepel.

Van hieruit verder, eerst te voet, maar te ver en te moe, en dus de metro genomen, naar de Marais.

Centre Pompidou

Hier bevindt zich het Musee National d’Art Moderne. Werd in Beaubourg geplant om komaf te maken met de hoge misdaadcijfers en talrijke bordelen. Het is één van de grootste toeristentrekkers van de stad. De piazza ervoor is meestal gevuld met straatartiesten en straatkunstenaars.

Om onze trip af te ronden, bezochten we nog de Marais. Met zijn charmante straatjes bevat deze wijk een aantal kenmerken. Er zijn veel leuke restaurants en cafés, er is de homogemeenschap met de nodige gaybars, u kan er niet naast kijken… Wat verder treft men dan de joodse gemeenschap aan in de Rue des Rosiers. Voor het betere kosjere eten is dit een prima straat. Slenter hier op uw gemak doorheen tot aan de Place des Vosges.

Velen vinden dit een der mooiste pleinen van Parijs. Misschien net daarom waren wij wat ontgoocheld over dit plein.

Vanuit de Marais namen de de metro naar ons hotel, pakten onze valies en reden terug naar huis. Parijs is een topper onder de grootsteden.

related articles

Plaats een commentaar

OVER DEZE WEBSITE

FOTOMATERIAAL

MOOISTE STEDEN

Powered by WordPress | Webhosting & WordPress Maintenance by Sitefly