Arras

door guy
595 views

Een ééndagstrip naar een niet te verre bestemming, waar toch iets te zien is. Dit was het uitgangspunt. Zo’n 150 km max. en liefst toch een ander land (in Belgie is dit perfekt mogelijk). Na wat rondgesurft te hebben, besloten we naar Arras te rijden. Hoofdstad van het departement Nord-Pas-de-Calais, en bekend om zijn gebouwen met Vlaamse gevels.

Stadhuis

Gelegen op het ‘place des Héros’. De naam Heldenplein komt niet alleen voort uit de Eerste Wereldoorlog maar ook van de Tweede Wereldoorlog. In het stadhuis werden toen ongeveer 200 Franse patriotten ter dood veroordeeld of weggevoerd naar concentratiekampen. Hier bevindt zich tevens de toeristische dienst, ideale uitvalsbasis voor nuttige informatie en eventuele tickets.

Tijdens de zomerperiode (enkel juli en augustus) kan men hier geleide bezoeken doen aan de verschillende zalen van het stadhuis (tarief : 2,1 euro). Buiten de zomerperiode is enkel het gelijkvloers open voor het publiek. Links ziet u de inkomhall.

Grand Place

Dit plein, samen met Place des Héros, domineren Arras. De façades zijn opgetrokken in Vlaamse barokstijl. Alles wat je ziet werd origineel heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog.

Arcaden

Om altijd handel te kunnen drijven in droge omstandigheden, werden deze arcaden gebouwd. Praktisch het ganse plein heeft deze arcaden.

Les Boves

Geleid bezoek door de onderaardse gangen van Les Boves. Deze krijtgroeven werden reeds vanaf de 10e eeuw uitgegraven. Dit immens gangenstelsel had door de loop der eeuwen verschillende functies : kelder, koelplaats, silo, wijnkelder, enz. In 1917 diende dit gangenstelsel eveneens als schuilplaats en verzamelpunt voor de Geallieerden, die hier in 1917 in afwachting van het beslissend offensief (de slag van Arras) gelegerd waren.

Kathedraal en Abdij Saint Vaast

De abdij Saint-Vaast en de kathedraal vormen het grootste religieuze gebouwencomplex uit de 18e eeuw in Frankrijk. De kathedraal valt echt niet op door het ontbreken van een echte toren. In de abdij zijn tegenwoordig het Museum voor Schone Kunsten ondergebracht.

De neoklassieke kathedraal biedt onderdak aan o.a. heiligenbeelden uit het Pantheon, wandtapijten uit Aubusson en een aantal verrassende art-deco-elementen.

Neptunus fontein

Gelegen in de rue Saint Aubert.

Place de la Préfecture

Citadelle

Deze burcht is een mooi voorbeeld van de militaire bouwkunst van de 17e eeuw. We hadden dit graag bezocht, en wandelden dus naar binnen. Ver zijn we niet geraakt. Vriendelijk, doch kordaat werden we door militairen erop gewezen dat dit verboden terrein is. Enkel ‘s zondags en slechts in juli en augustus kan hier, via de toeristische dienst, geleide bezoeken gedaan worden. De citadel is kandidaat werelderfgoed Unesco.

De “Muur der Gefusilleerden” is achter de citadel gelegen. Hier werden tijdens W.O. II heel wat weerstanders terechtgesteld.

Verdere bezienswaardigheden in de omgeving :

  • De molen van Achicourt, gelegen op de molenheuvel La Tourelle, heropgebouwd na de bombardementen van 1915.
  • Wellington steengroeve : opening gepland begin 2008 : in de voetsporen van de geallieerden die op 9 april 1917 via het ondergrondse netwerk de Duitse frontlinie terugdrongen (slag om Arras)
  • Gedenkplaatsen : Canadese herdenkingspark te Vimy ; militaire begraaftplaats van Notre-Dame-de-Lorette

related articles

Plaats een commentaar

OVER DEZE WEBSITE

FOTOMATERIAAL

MOOISTE STEDEN

Powered by WordPress | Webhosting & WordPress Maintenance by Sitefly