Siena

door guy
450 views

We komen Siena met de wagen binnen aan de westkant, langs de Via Esterna di Fontebranda, hier geen probleem om te parkeren (wel betalend natuurlijk).  Na door de Porta Fontebranda het centrum binnen te stappen, merken we direkt de Basilica di San Domenico op door zijn ligging bovenop een rots..

Op het eind van ons bezoek gaan we deze basiliek van dichterbij bekijken.

Waterreservoirs onder de Basilica di San Domenico.

Il Campo

Schelpvormig, lichthellend en met bakstenen gelegd plein. Het plein zelf is verdeeld in negen gedeelten, verwijzend naar de periode dat de stad door negen bestuurders werd geregeerd (13e eeuw).

Links ziet u het Palazzo Publico met de 88m. hoge Torre del Mangia.

Palazzo Publico

Een elegant gotisch monument. Dit paleis was de zetel van de verschillende gouvernementen van Siena.

Het paleis moest worden gebouwd op de laagste plek van de stad. De drie hoofdstraten komen hier samen. De bogen boven de ramen worden ‘Sinese bogen’ genoemd.

Fonte Gaia

De naam drukt uit hoe blij de burgers waren toen het probleem van de waterbevoorrading eindelijk was opgelost (=fontein van de vreugde).

De fontein werd versierd door Jacopo della Quercia, maar door de slechte staat waarin ze zich bevonden, werden ze in de 19e eeuw vervangen door kopieën.

Het linkerpaneel van de fontein beeldt de schepping van Adam uit, in het midden de Madonna met kind, en rechts zien we de verdrijving van Adam en Eva uit het paradijs.

Duomo

Als u de dom ziet, beseft u direkt dat Siena een heel rijk verleden heeft. Bovendien had men het idee om deze duomo nog groter te maken, zie rechtse foto.  Het is een luxe uitvoering van de dom van Orvieto, een echte lust voor het oog.

Rechts de onafgewerkte gevel die de dom nog veel imposanter en groter moest maken. Economische crisis en fouten van de architecten beletten dit plan echter.

De gevel van de duomo van Orvieto werd als voorbeeld genomen voor de duomo van Siena.

De facade bestaat uit twee gedeelten. De portalen werden ontworpen door Giovanni Pisano op het einde van de 13e eeuw, en bijna een eeuw later werd door Giovanni di Cecco de gotische decoratie van de bovenkant aanbracht.

San Domenico

Gotische kloosterkerk 13-15e eeuw. Buitenzicht zie bovenaan eerste foto.

 

 

related articles

Plaats een commentaar

OVER DEZE WEBSITE

FOTOMATERIAAL

MOOISTE STEDEN

Powered by WordPress | Webhosting & WordPress Maintenance by Sitefly