Rouen

door guy
623 views

Eerst naar het toerisme-bureau, om informatie in te winnen en wat brochures te bemachtigen. Het toerisme-bureau bevindt zich momenteel in één van de oudste renaissance gebouwen, het ‘Bureau des Finances’, ook gekend onder de naam hôtel des Généraux. Daterend van begin 1500.

Cathédrale Notre Dame

Werd gebouwd over verschillende eeuwen, begonnen in de 13e eeuw, en voltooid in de 16e eeuw. In de 19e eeuw gerestaureerd, pas dan kwam de spitstoren er bij. Deze spitstoren is volledig in gietijzer, is 151 m. hoog en hiermee de hoogste in Frankrijk. Tevens één van de mooiste van Frankrijk.

Vakmanshuizen

Heel typisch voor het oude centrum van Rouen (maar ook andere Normandische dorpen…) zijn deze oude vakmanshuizen. Deze huizen maken Rouen zo typerend.

Eglise Saint Maclou

Schitterend gotisch kunstwerk met beroemd portaal met 5 portieken, waarvan de in hout bewerkte deuren nog dateren uit de Renaissance. Alleen de torenspits is modern. De in renaissance-stijl deuren bevinden zich in twee van de drie portalen van de hoofdgevel. Het portaal aan de Rue Martainville heeft twee schitterende deuren in rijke renaissancestijl. De linkse Porte des Fonts illustreert onder meer de vier seizoenen.

Atrium Saint Maclou

Goed weggestopt, je bent er zo voorbij. De geschiedenis van deze plaats brengt ons terug naar de Zwarte Pest van 1348, die hier driekwart van de bevolking ombracht. Daarvoor legde men deze begraafplaats aan. Vele sinistere houtbewerkte afbeeldingen aan deze gevels, zoals schedels, grafdelver-werktuigen enz.

Abdijkerk Saint Ouen

Een van de machtigste benedictijnenkloosters van Normandië. Na de revolutie vestigt het stadsbestuur zich in de slaapruimten van de monniken. En dus grenst nu het stadhuis aan deze 133 meter lange en 33 meter hoge kerk. De voormalige abdij werd in de 6e eeuw gesticht tijdens het bewind van de Merovingische koning Chlotarius I door de aartsbisschop van Rouen. In de 11e eeuw werd zijn bedevaartoord vereerd met de bouw van een kerk. Wat hiervan nog overbleef vinden we aan de oostelijke zijde van de noordelijke transeptarm: de ‘Tour des Clercs’. Branden in de 12e /13e eeuw verwoestten de kerk en in het begin van de 14e eeuw stortte het koor in.

Jeanne d’Arc toren

Deze versterkte toren maakte deel uit van het kasteel, gebouwd in 1204. Dit is de plaats waar Jeanne d’Arc, in het bijzijn van haar rechters, met foltering bedreigd werd.

Le Gros Horloge

De grote klok. Het geheel is samengesteld uit een gotische klokkentoren en een gewelf uit de Renaissance. Op het dubbele kaderwerk valt op dat er slechts één wijzer het uur aangeeft. De ‘Agneau Pascal’ in het midden van de boog, symboliseert het wapenschild van Rouen. Een zorgvuldige restauratie in 1969 heeft het bouwwerk aanzienlijk meer waarde gegeven. Onder de poort, op het plafond van de boog, is beeldhouwwerk te zien, onder andere Christus als de Goede Herder tussen zijn schapen.

Zicht op de Seine vanop de ‘Pont Boieldieu’.

related articles

Plaats een commentaar

OVER DEZE WEBSITE

FOTOMATERIAAL

MOOISTE STEDEN

Powered by WordPress | Webhosting & WordPress Maintenance by Sitefly