Ljubljana

door guy
749 views

De hoofdstad van Slovenie. En toch maar een goeie 130 km. rijden van ons hotel in Palmanova. Reden te meer om deze mooie stad te bezoeken. Het oude centrum is niet al te groot, maar bevat gebouwen uit verschillende perioden. De andere stadsdelen zijn veelal grote gebouwen uit de communistische tijd.

Het stadhuis is gelegen aan de Mestni Trg (trg=plein…).

Het stadhuis of Rotovž dateert uit de 15e eeuw en werd in 1718 herbouwd door Gregor Maček, met een mooi Gotisch binnenplein. Voor het stadhuis staat de Robba Fontein (1751), die de drie rivieren van Carniola (Ljubljanica, Sava and Krka) uitbeeldt.

Op de Kongresni trg staan vele mooie monumenten. Het universiteitsgebouw, Philharmonic, het Ursuline klooster en ook de Holy Trinity kerk (foto links).  Deze kerk wordt beschouwd als het mooist voorbeeld van barokke architectuur in Ljubljana.

Tromostovje

Het bekendste symbool van Ljubljana, de drie bruggen in het centrum aan het Presernov trg. Het plein is genoemd naar de grootste Sloveense dichter, France Preseren.  Zijn standbeeld staat op het plein.

Op de foto is de Franciscaanse kerk te zien, ook in barokke stijl gebouwd.

St Nicholas kerk

Mooie barokke kerk met zware gesculpteerde buitendeuren. Binnenin een heel mooi orgel en heel mooie fresco’s.

Het kasteel, helemaal boven op de heuvel gelegen, bezochten we met behulp van de ‘funiculare’.  Van hieruit een prachtig panorama op de stad.

related articles

Plaats een commentaar

OVER DEZE WEBSITE

FOTOMATERIAAL

MOOISTE STEDEN

Powered by WordPress | Webhosting & WordPress Maintenance by Sitefly