Kerkrade

door guy
79 views

Midweekje weg naar Zuid-Limburg, Nederland.  Het  onderste ’tuutje’ dat tussen België en Duitsland ligt. 

Ons hotel in Kerkrade, hotel Kasteel Erenstein, was eigenlijk niet het kasteelverblijf dat we dachten, maar een verbouwde vierkantshoeve vlakbij het échte kasteel Erenstein.  

En, niettegenstaande de eerste prille lentezon voor de eerste keer kwam piepen, mochten we zelfs – met bediening – genieten op het terras van ons gratis welkomstdrankje!

Dag 1 - stadswandeling Kerkrade

Aangekomen omstreeks 14h, de kamer was reeds beschikbaar.

Alles uitgepakt en de stadswandeling gestart van  ongeveer 5 km.  Aangezien de wandeling het kasteel Erenstein aandoet, konden we de wandeling vanuit ons hotel starten zonder noemenswaardig meer (kilo)meters.  De wandeling kan gedownload worden via visitzuidlimburg.nl

Het 14e eeuwse kasteel dankt zijn naam aan de eerste bewoner, Adam van Ederen.  Hedentendage een restaurant, een diner hier was inbegrepen in ons arrangement.  In de tuin staat het beeld van de (blijkbaar) bekende  Vlaamse beeldhouwer Gabriël Grupello.  Was hofbeeldhouwer van koning Karel II van Spanje en werkte o.a. voor Lodewijk XIV. Hij overleed in 1730.

Doorheen het mooie, grote stadspark.  Moeder gans heeft enkel oog voor haar kleintjes…  Een wist-je-datje : het park werd in de jaren vijftig aangelegd bovenop de toenmalige vuilstort !

We wandelen het centrum binnen en komen op het Marktplein aan.   Hier bevindt zich het Raadhuis, plus-minus 100 jaar oud.

Hierna leidt de wandeling ons nog via het museumplein (drie musea) naar de oude spoorlijn die vroeger steenkool uit de mijnen transporteerde.    Tot slot wandelen we nog door een groene omgeving om terug te arriveren aan ons vertrekpunt.

Dag 2 - Valkenburg

Wandelen in Valkenburg en bezoek aan  de Romeinse Katakomben. 

Alledaagse Mensen

Maar eerst een specialleke.  Er was een kunsttentoonstelling die “Alledaagse Mensen” uitbeeldde.  Liep van 2/3/24 tot 18/6/24.  Betreft 44 sculpturen van mensen in alledaagse situaties.  Heel mooi, hieronder een aantal impressies.

Wasvrouwen

Ernst van het leven

Man met verrekijker

Aan tafel

Badgast

Groot stel met hond

Verkenning Valkenburg

Valkenburg is toeristisch, maar deze tijd van het jaar absoluut aangenaam.  Volop horeca, terrassen tonen wel aan dat het hier superdruk kan zijn.  Mooi stadscentrum, niet groot maar heel aangenaam.

Eén van de oude stadspoorten. Rechts ervan de trap die naar de kasteelruïne leidt.

Franse Molen.

Romeinse Katakomben

Aan mergelgrotten geen gebrek in Valkenburg.  Je hebt de keuze uit o.a. de Gemeentegrot, de Fluweelengrot, Mergelrijk en de Romeinse Katakomben. 

Wij kozen voor de laatste. Replica van ondergronds Rome, fresco’s, graftombes, etc.  Met gids die op alle vragen een antwoord weet…  Aanrader!

Dag 3 - Hoogtewandeling Valkenburg

Vandaag staat een pittige wandeling op de agenda.  16 km ong., en zoals de naam van de wandeling laat vermoeden, zitten er ook wat hoogtemeters in.

We parkeerden onze wagen aan het station, start van de wandeling.  We gingen eerst het centrum in om nog ergens wat drank en eten in te slaan.

Vanuit het centrum dus direct de Cauberg op om daar in te pikken op de wandeling.

Wilhelminatoren.  Van hier heb je weer een mooi panomarisch zicht, ditmaal op Valkenburg.

We wandelen verder doorheen mooie glooiende velden en bosrijk gebied en komen aan in Oud Valkenburg.

Zoals de foto laat weten, we passeren in Oud Valkenburg het kasteel Schaloen.  Hedentendage een hotel met brasserie.  Werd gebouwd in de 12e eeuw en volledig gerestaureerd in de 16e eeuw. Is gebouwd met mergel.

Vlakbij het kasteel, over de brug van een zij-arm van de geul, staan ‘De Drie Beeldjes’.  De legende zegt dat de kasteelheer deze beeldjes liet plaatsen om veilig te zijn bij de oversteek van de Geul.

Hierna gaat de wandeling weer langzaam maar zeker, en lang, bergop.

Bijna boven passeren we de ‘Daölkesberg’ ofte de Kauwtjesberg.  Blijkbaar woonden er hier tot enkele jaren geleden nog mensen in deze grot.

Tot slot hieronder nog een ‘echte’ panorama foto genomen met de rug naar de Daölkesberg.  Men zou zelfs zicht op Aken hebben…

related articles

Plaats een commentaar

OVER DEZE WEBSITE

FOTOMATERIAAL

MOOISTE STEDEN

Powered by WordPress | Webhosting & WordPress Maintenance by Sitefly