Arles

door guy
622 views

Charmant Arles. Inspiratiebron voor Van Gogh. Hoofdplaats van de Camargue. Tot zover algemeen Arles. Op de foto : Place du Forum. In de gevel een hotel staan twee Korintische zuilen, overblijfselen van een tempelgevel uit de 2e eeuw.

Aujourd’hui hebben we heel lekker gegeten en schappelijk qua prijs. In een of ander zijstraatje in het centrum, in een piepklein restaurant, genoten we op het terras van dit menu. Daarna waren we klaar om Arles te ontdekken, ’t is eens iets anders. Eerst eten en dan pas calorieen verbruiken.

Les Alyscamps

Deze plaats gold vanaf de Romeinse oudheid tot aan de middeleeuwen als een van de beroemdste begraafplaatsen van West-Europa. Links de Allee des Sarcophages die naar de Eglise Saint-Honorat leidt (rechtse foto).

Arenes

In de middeleeuwen ontwikkelde dit amfitheater zich als een kleine stad. Onder de zuilengangen, op de zitplaatsen en in de arena bevonden zich ruim 200 huizen en twee kapellen. Het amfitheater zelf leverde de nodige bouwelementen hiervoor.  Momenteel volop restauratie bezig.

Het stadhuis van Arles met zijn klokkentoren.

Eglise Saint-Trophime

Deze kerk uit de 12e eeuw vertoont alle architecturale kenmerken van de Provençaalse romaanse kunst. Het bijzondere portaal evoqueert het laatste oordeel, samen met de hemel en de hel, onder de zegening van Christus.

In december 1888, wordt Van Gogh naar het gasthuis gebracht. Het werd gesticht in de 16e eeuw en telt twee verdiepingen boven een galerijengang. In het midden is een Franse tuin aangelegd. 

De galerij heeft witgeverfde arcades zoals men soms ziet bij Arabische gebouwen. Voor de galerij strekt zich een antieke tuin uit, met een vijver in het midden en 8 bloembedden, sinaasappelbomen en roze laurierbomen. Dit fraaie beeld vol bloemen en lentegroen werd door Van Gogh vereeuwigd in het doek (De) Tuin van het Maison de santé.

related articles

Plaats een commentaar

OVER DEZE WEBSITE

FOTOMATERIAAL

MOOISTE STEDEN

Powered by WordPress | Webhosting & WordPress Maintenance by Sitefly