Arezzo

door guy
470 views

Arezzo is, net zoals zovele Toscaanse en Umbrische steden, gelegen op een helling van een heuvel. Niettegenstaande de stad zo’n 90.000 inwoners telt, komt de binnenstad gezellig en kleinschalig over. Arezzo was in de oudheid een belangrijk Etruskisch centrum en groeide later uit tot een belangrijke Romeinse stad.

Pieve di Santa Maria

Wordt kortweg ‘Pieve’ genoemd en is de oudste romaanse kerk van de stad. De klokketoren is het symbool van de stad, een toren met ‘honderd gaten’.

Mooie gevel in Pisaanse stijl.

Rechts ziet u een foto van het altaar in de Pieve.

Piazza Grande

Dit plein, gelegen achter de ‘Pieve’, staat vol middeleeuwse huizen, paleizen en ‘loggia’s.

Naast de Pieve (zie links) staat het Palazzo della Fraternita dei Laici, het paleis van een lekenbroederschap. Deels gebouwd in gotische stijl en deels in renaissancestijl. Op en rond dit plein bevinden zich talloze antiekwinkels, en elke eerste zondag van de maand vindt hier trouwens een grote antiekmarkt plaats, met antiquairs uit heel Italië.

Duomo

De grote domkerk staat op het hoogste punt van de stad. Ze dateert uit de 12e eeuw en werd regelmatig vernieuwd tot in de 20e eeuw.

In de sacristie is een museum ondergebracht.

San Francesco

Gelegen aan de Piazza Francesco. Het roosvenster in de facade beeldt Sint-Franciscus af samen met paus Honorius III.

De kerk is echter het bekendst door zijn fresco’s van Piero della Francesca (wordt als een van de eerste renaissancekunstenaars beschouwd). Deze beroemde fresco’s bevinden zich achter het altaar en beelden de legende van het Heilige Kruis uit.

Palazzo Comunale

Gebouwd ronnd 1375-1376. In het verleden heette het Palazzo del pietrone , verwijzend naar de grote steen waarop de burgemeester zijn bestellingen en citaties plaatste. De Palazzo del pietrone was voorzien van een uitwendige trap van dewelke de aankondigingen werden voorgelezen.

related articles

Plaats een commentaar

OVER DEZE WEBSITE

FOTOMATERIAAL

MOOISTE STEDEN

Powered by WordPress | Webhosting & WordPress Maintenance by Sitefly