Aquileia

door guy
544 views

Oude Romeinse kolonie die arend betekent. Het was een belangrijk handelscentrum tijdens het Romeinse Rijk. Keizer Augustus koos het als hoofdkwartier.  Behoort tot Unesco werelderfgoed.

Het forum is niet geheel blootgelegd. Een groot deel ligt nog onder huizen en straten begraven. Er staat een rij zuilen met Corinthische kapitelen, die waarschijnlijk deel uitmaakten van een Romeinse zuilengang. Ervoor strekt zich een plein met kalksteenplaten uit.

Wandeling langs de oude rivierhaven, de resten van de antieke rivierhaven bevinden zich langs de Via Sacra, met antieke bouwfragmenten.

De eerste kerk ontstond reeds in de 4e eeuw en werd telkens uitgebreid. Vanaf de 18de eeuw heeft men geleidelijk aan getracht de oude kerk te herstellen. De huidige kerk, een te midden van cipressen, pijnbomen en linden prachtig gelegen drieschepige basilica, heeft een sober exterieur. Voor de façade bevindt zich een 9de-eeuwse voorhal met enkele antieke zuilen. Daarboven is een fraai dubbelvenster aangebracht.

In 1909 is de 700 m’ grote mozaïekvloer, die oorspronkelijk behoorde bij de 4de-eeuwse kerk, blootgelegd. De fraaie afbeeldingen van menselijke figuren, dieren en planten zijn gevat in meetkundige figuren. Door de blootlegging van het mozaïek is het vloerniveau van de huidige kerk aanmerkelijk lager komen te liggen.

related articles

Plaats een commentaar

OVER DEZE WEBSITE

FOTOMATERIAAL

MOOISTE STEDEN

Powered by WordPress | Webhosting & WordPress Maintenance by Sitefly