Lille

door guy
516 views

Lille, of Rijsel, in het noorden van Frankrijk, met meer dan één miljoen inwoners, heeft een interessante historische kern.

Notre-Dame de la Treille

Deze kerk, die kathedraal werd toen Rijsel een bisschopszetel kreeg, is gebouwd in de 18de eeuw door schenkingen van privépersonen. Totdat de crisis toesloeg en er geen geld meer was, werd de bouw abrupt afgesloten.

De mooie facade zat (voor ons weeral eens..) in de steigers.

Vanbinnen echter zag u wel degelijk het mooie glaswerk.

Kamer van Koophandel

Ofte Chambre de Commerce et d’Industrie. Gebouwd door de vlaamse architect Louis-Marie Cordonnier. De belforttoren is 76 m. hoog en symboliseert de kracht van de handelsstad.

Tot 1668 trouwens behoorde Rijsel tot Vlaanderen.

Opéra

Gelegen op het Place du Théatre. Het vervangt het oude opera gebouw uit de 18de eeuw. Het gebouw werd opgetrokken in de stijl van Lodewijk XVI. Op de opera tronen Apollo en de muzen. Eveneens van de hand van Louis-Marie Cordonnier.

Musée des Beaux-Arts

Paleis voor Schone Kunsten. Het is één van de rijkste musea van de streek en het tweede belangrijkste van Frankrijk na het Louvre. Zo zie je vooral schilderijen van de Vlaamse Primitieven, de Vlaamse School 17de eeuw, de Hollandse School 17de eeuw, de Franse School van de 17de tot de 19de eeuw, de Italiaanse en Spaanse School, de Impressionisten en de Hedendaagse schilderkunst. Op het gelijkvloers vind je beeldhouwwerken en andere kunstvoorwerpen, met tijdelijke tentoonstellingen.

Euralille

Euralille werd opgestart in 1989. Het is een internationaal zakencentrum en een woonwijk, gebouwd rond het nieuwe TGV-station “Lille-Europe”. Dit TGV-station is een knooppunt voor de verbindingen met London, Brussel, Parijs, Nederland en Duitsland. Dit prestigieuze projekt huisvest vooral kantoren, maar ook winkels, diensten en woningen (om er buiten de werkuren geen dode stad van te maken).  In totaal is het 70 hectaren groot.

related articles

Plaats een commentaar

OVER DEZE WEBSITE

FOTOMATERIAAL

MOOISTE STEDEN

Powered by WordPress | Webhosting & WordPress Maintenance by Sitefly