Agrigento

door guy
526 views

Valle dei Templi. De archeologische wandeling via de Strada Panoramica voert u langs de Griekse tempels.  Deze strada loopt in feite over een heuvelrug, en Valle dei Templi is dus niet echt een vallei… Just is just.

Tempio di Giunone

De Tempel van Juno Lacinua werd gebouwd rond midden de vijfde eeuw voor Christus. Er blijven nog 25 zuilen, sommige gedeeltelijk, over.

Tempio della Concordia

De tempel van Concordia behoort tot de drie best bewaarde Griekse Tempels (andere twee : Theseion in Athene en Poseidon tempel in Paestum – zie Napels 2003).

Op de voorgrond ligt Icarus, die uit de lucht viel toen hij te dicht bij de zon kwam. Aluminium vleugels bestonden toen nog niet.

Tempio di Ercole

De tempel van Heracles. Acht zuilen werden met veel toewijding herbouwd door de Brit Hardcastle. Hij woonde zelfs een tijd in de Villa Aurea, gelegen tussen deze tempel en de Concordia tempel.

Tempio dei Dioscuri

Bij de tempel van de Dioscuren (Castor en Pollux) eindigt de wandeling. Er staan nog slechts vier Dorische zuilen overeind, en het is dan nog een al dan niet waarheidsgetrouwe reconstructie.

Op de achtergrond zien we Agrigento liggen, die we hierna nog bezoeken.

San Lorenzo kerk

Op de Piazza del Purgatorio de San Lorenzo met een prachtige gevel.

Chiesa di Santo Spirito

Na wat klim- en zoekwerk via steile straatjes en steegjs vinden we het -toch volgens de boekjes- mooiste gebedhuis van de stad. De kerk zelf was niet open maar een zijdeur leidde ons toch naar het binnenplein.

Chiesa di Spirito

Een gotisch portaal en roosvenster. Restauratie is nog bezig.

Municipio

Het stadhuis is gelegen aan het gelijknamige Piazza del Municipio.

Om in Agrigento ergens naartoe te gaan moeten er trappen beklommen worden, veel trappen. De kortste weg van het stadhuis naar de Duomo (hoogste punt van Agrigento) hebben we zeker niet gevonden, integendeel, en had ik het geweten, dan zou ik het aantal treden zeker opgeschreven hebben.

Duomo

Met het nodige vochtverlies zijn we uiteindelijk aan de kathedraal beland. Wegens werkzaamheden was ook deze kerk niet toegankelijk.

De duomo is een architecturale mix, ze bevat Arabisch-Normandischem Catalaans-gotische en barokke elementen.  Werd na aardverschuivingen gerestaureerd in 1966.

related articles

Plaats een commentaar

OVER DEZE WEBSITE

FOTOMATERIAAL

MOOISTE STEDEN

Powered by WordPress | Webhosting & WordPress Maintenance by Sitefly